I onsdagens Kuriren gick att läsa om reklambilden för Vallavagnens hundkåpor. Inför en jaktmässa publicerades inlägget med en bild på en lättklädd, leende och inburad kvinna på företagets facebooksida med texten "Nu har vi även flickvänsanpassade kåpor, blir även ljudisolerat om du stänger luckan. Ses på Ullared kom gärna och prova vår komfort!". Vallavagnen AB.s vd tar totalt avstånd från bilden som publicerades av en delägare i företaget.
Nyhetsbyrån TT snappade upp KK:s artikel och nyheten har publicerats av tidningar landet över.
Nu har reklamen anmälts till Reklamombudsmannen (RO) av Sveriges kvinnolobby och på facebooksidan för kampanjen Reklamera skriver man "Att stänga in en flickvän i en bur är ett brott och ingenting som ett företag bör skoja om för att sälja en produkt.".
Reklamombudsmannen Elisabeth Trotzig bekräftar att anmälan kommit in och att ärendet kommer att prövas.
‒Vi har påbörjat handläggningen av ärendet som kommer att tas upp till prövning. Vi har därför ingen möjlighet att kommentera reklamen innan beslut har meddelats.
Elisabeth Trotzig säger att lejonparten av de som anmäler till RO är privatpersoner, men de får även in anmälningar från företag och organisationer. En av de som frekvent anmäler är Sveriges kvinnolobby som driver kampanjen Reklamera sedan flera år tillbaka.
Trotzig har haft uppdraget som Reklamombudsman sedan stiftelsen RON instiftades 2009 av näringslivet, på initiativ av Sveriges Annonsörer och Näringslivets delegation för marknadsrätt. Till skillnad från övriga nordiska länder har Sverige ingen lagstiftning mot könsdiskriminerande reklam, men självreglering är en effektivare väg att gå enligt Trotzig. De senaste åren har synen på och praxis kring könsdiskriminerande reklam skärpts i Reklamombudsmannens opinionsnämnd.
‒Självreglering är ett effektivt sätt, då mycket blir prövat och debatten blir levande. Vi prövar ungefär 150 ärenden om året som rör könsdiskriminerande reklam och det utgör nära hälften av våra ärenden årligen.
Under senare år har andelen sjunkit och hittills i år rör 40 % av besluten könsdiskriminerande reklam.
‒Det är långt fler än i de nordiska länder där det finns lagstiftning. Vi arbetar proaktivt med utbildning och vägledning kring marknadskommunikation för att marknadens aktörer ska hålla en hög etisk nivå i sin reklam, säger Trotzig.