Det hade gått att rycka på axlarna åt påhittet. Om det bara hade varit bilder, om de inte hade kommunicerats på ett visst sätt. Och om det hela inte hade ingått i en tendens som tar allt större plats inom Moderaterna.
Delningen av den två år gamla skytteklubbsbilden var Balis reaktion på en ledarartikel i DN som kritiserade att politiker poserar med vapen. När riksdagsledamoten lägger ut fotot berättar han att vapnet i fråga är ett AR 15 och att skyttebanan ligger i en F-9-skola.
Den vapenmodellen har använts vid flera massmord på skolor i USA. Det vet Bali.
Tv-spelsbilden där en vapenförsedd Bali sägs vara i krig med Dagens Nyheter lade han ut i juli efter att DN kritiskt hade granskat ett påstående från riksdagsledamoten om asylmottagande.
Det följer på flera år av Balis, men även andra moderaters, demonstrativa gränslöshet, sökande av konflikt för konfliktens skull, hån av allt som kan sorteras in under ”politisk korrekthet”, angrepp på medier. Budskapen levereras gärna i form av skämtsamma delningsbilder i sociala medier. Inspirationskällan är internationell högerextremism som gjort humor till ett vapen på nätet.
Men inte alla är roade. De som utgör några av favoritmåltavlorna lever i en hård verklighet. Hat och hot är journalisters vardag och ibland går det längre.
Mot den bakgrunden är det svårare att låta saken vara, svårare att acceptera ett ”jag skojade bara” från denna ledamot av Sveriges riksdag.
Man behöver inte koppla Balis bilder till något direkt hot mot journalister. Men bilderna är bara det senaste i en lång rad inlägg från honom som testar och flyttar gränser för vad som kan sägas i offentlighetens centrala zon, som inspirerar efterföljare och bidrar till ett destruktivt och farligt debattklimat.
Därför var det helt i sin ordning att tidningarnas branschorganisation, Tidningsutgivarna, markerade kraftfullt mot Balis agerande och begärde ett möte med moderatledaren Ulf Kristersson.
Kristerssons reaktion lämnar däremot mycket att önska. Liksom tidigare valde han en undvikande linje. ”Jag har inte sett den där bilden”, sa moderatledaren till Expressen på måndagen, trots att de två bilderna hade snurrat på nätet under helgen. På frågan om han kommer att ha något samtal med Bali svarar Kristersson: ”Vi har haft en löpande dialog med honom om hur vi tycker att man ska uppträda i sociala medier. Men ytterst så måste ju var och en själv fatta beslut om sin egen tillvaro”.
Efter ytterligare ett dygn hade moderatledaren lyckats titta på bilderna och sträckte sig till att säga att det var "olämpligt" och "dumt" att dela dem.
Kristersson avböjde ett möte med Tidningsutgivarna. Partisekreterare Gunnar Strömmer fick ta det. Men oavsett vad som avhandlades på mötet tycks det inte ha lämnat några synbara spår hos Hanif Bali. Riksdagsledamoten gör klart på sin Facebooksida att han finner kritiken obefogad och att partiledningen inte ser särskilt allvarligt på det han gjort. Och så fortsätter han svinga mot DN och nu även mot Tidningsutgivarna.
Ulf Kristersson tillträdde som moderatledare med det anspråksfulla uttalandet ”det behövs några vuxna i rummet”, syftande på den offentliga debatten. Från valaffischer meddelar han att han vill ”ta tag i Sverige”.
Var är de vuxna i Moderaterna och hur ska Kristersson ta tag i Sverige när han inte klarar att ta tag i sitt eget parti?