I en skolkorridor på Duveholmsgymnasiet berättar 18-årige Kim Karlsson om hur livet vände när han landade i sin identitet. Det som han inte kunde sätta fingret på klarnade i ettan på gymnasiet när han kunde sätta ord på att han var trans.
‒Innan det sågs jag som en pojkflicka, men själv brydde jag mig inte. Jag har alltid haft ett enormt stöd hemifrån att stå upp för den jag är och inte låta någon trycka ner mig. Det gör att jag kan vända motgång till lärdom, säger han stillsamt.
Nu har han kommit en bit in i sin transition, som för hans del bland annat har bestått av namnbyte, könsidentitetsutredning och hormonbehandling. Vad som ingår i en persons transition är till stora delar individuellt. Kim Karlsson säger att dagens öppna stämning kring HBTQ-frågor är till stor hjälp.
‒Det största hindret är okunskap, att andra inte kan relatera till det jag går igenom. Många missuppfattar och tror att man går från det ena till det andra, men man är den man är. Till min glädje är många villiga att lära sig mer och det har hjälpt mig mycket, säger han.
För några månader sedan skrev han dikten "Min resa" till projektet Röst på Perrongen, som är ett sätt att bearbeta sina tankar och känslor.
‒Först tänkte jag att den skulle handla allmänt om psykisk ohälsa, men sen blev det mer personligt om min mentala resa i samband med min transition. Många tror att den är färdig när man får en diagnos och hormoner, den mentala resan fortsätter så mycket längre.
I samband med kommunens HBTQ-certifiering visade en vän som arbetar på Perrongen Kims dikt för RFSL:s representant. Hon vill använda den som utbildningsmaterial vid framtida certifieringar.
‒Det känns bra om den kan öka förståelsen och vara till hjälp för andra. Jag är fortfarande på väg även om jag alltid presenterar mig som Kim och han. Livet är en lång resa och nu har jag landat i min identitet, även om jag definitivt inte är klar.
Hans budskap till andra är kristallklart.
‒Folk tror ibland att man behöver tycka synd om de som är annorlunda. Det är betydligt effektivare att acceptera att alla är olika och att det är bra.