KFAB bland lurade kommunbolag - köpte produkter till kraftiga överpriser

Kommunala bostadsbolaget KFAB har köpt in tösalt för 130 kronor kilot och våtservetter som kostar som en skollunch - styck - i en härva som avslöjats av SVT:s "Uppdrag granskning".

Skärmklipp från SVT:s Uppdrag granskning. Programmet "Sverigefakturorna" i två delar började sändas den 10 oktober.

Skärmklipp från SVT:s Uppdrag granskning. Programmet "Sverigefakturorna" i två delar började sändas den 10 oktober.

Foto:

Övrigt2018-08-01 17:45
Detta är en ledare. Katrineholms-Kurirens ledarredaktion är oberoende liberal.

I förra veckan avslöjade SVT:s Uppdrag granskning, hur kommunerna köpt produkter till kraftiga överpriser, från en bolagsgrupp med fem företag, baserade i London. Företagens metod har varit att ringa upp kommunala bolag, locka med gåvor – som presentkort på Systembolaget – för att sedan sälja exempelvis tösalt för 165 kronor kilot, tösalt som normalt kostar någon krona kilot. Andra produkter företagen sålt har varit sopsäckar, våtservetter och rengöringsmedel. När den kommunala tjänsteman som köpt in de dyra varorna velat dra sig ur, har företaget hotat med att avslöja att tjänstemannen tog emot presentkort, något som kallas bestickning och är olagligt. 216 svenska kommuner ska enligt Uppdrag granskning ha blivit lurade av företagen och kostnaden för skattebetalarna är över 50 miljoner kronor.

Till dem som lurats hör Katrineholms kommunala bostadsbolag KFAB. Enligt SVT har KFAB köpt bland annat våtservetter och 1 120 kilo tösalt för sammanlagt 660 337 kronor exklusive moms.

– De här inköpen har pågått från 2014 till 2017. Det har varit 16 hinkar issmältning, bakteriedödande våtservetter som vi köpt in till våra servicetekniker som är ute mycket och rensar avlopp och sådant, lysrör som gått till massbyten i gymnastiksalar och toner till skrivare. Det är åt helsike för dyra produkter, där får vi krypa till korset, säger Tobias Lundqvist, fastighetschef på KFAB.

Våtservetterna ska ha kostat omkring nio kronor styck, alltså ungefär som en skollunch.

I säljsamtalen med företagen talades det aldrig om styckpriser.

– Säljarna var väldigt drivande och de har inte pratat om styckpriser, utan mängden. Men när man granskar varje faktura är det överpriser, konstaterar Tobias Lundqvist.

KFAB har också fått presentkort från företagen.

– I tv såg jag att de hade skickat hem presentkort till folk, men vi fick presentkort direkt till bolaget under 2015 och 2016. Det var presentkort till Systembolaget, Coop och SF Bio. Vi klippte sönder dem och skickade tillbaka dem och skrev att vill de ge oss något får de dra av på fakturan, säger Ingmar Eriksson, vd för KFAB, som pratat med de anställda som kan ha berörts, men han har inte fått indikationer på att någon fått presentkort hemskickade.

Samtalen från företagens säljare var ofta hotfulla, säger Tobias Lundqvist:

– Man har upplevt sig som hotad när man sagt att vi inte ska köpa mer. Deras säljare pratade mycket, men gick inte att få tag på via mejl eller telefon. Jag vill inte kalla dem smarta, men jag förstår affärsidén. Vi har också blivit lurade och gått på det. Mest av allt blir man förbaskad nu i efterhand. Vi har ändå fått produkter vi betalat för, många fick ju inte ens det.

Först när KFAB hotade med att polisanmäla säljarna för de hotfulla samtalen, slutade säljarna ringa.

Vad ska KFAB göra för att stoppa sådant här i framtiden?

– Vi har bättre kontroll när vi lägger upp leverantörerna. Det här har varit direktupphandlingar och vi ska inte göra mycket sådant. Vi har ramavtal och ska hålla oss till dem. Från årsskiftet byter kommunen ekonomisystem och i det nya systemet ingår filter för fakturor. Betalfilerna vi kör kommer att gå genom filtren och både summor och leverantörer kontrolleras mot filtret, om leverantören är svartlistad hos Svensk handel, till exempel, säger Ingmar Eriksson.

Kommunens tjänstemän ska se till att få avtal och överenskommelser på papper, i mejl eller åtminstone på sms, inte bara muntligt, framöver. Men KFAB ska också polisanmäla genast, om en säljare uppfattas som hotfull, säger Ingmar Eriksson.

– Vi har väl varit för snälla. Man är uppfostrad att inte slänga på luren.

"Sverigefakturorna"

SVT:s program "Uppdrag granskning" har först samkört listor över företag som kommunerna anlitat som leverantörer med Svensk Handels svarta lista.

Därpå har man begärt ut flera tusen fakturor, som kommunerna betalat till svartlistade företag, på sammanlagt omkring 50 miljoner kronor.

Vissa bolag har betalat men inte fått varor, andra har betalt kraftiga överpriser.