Julen kom tidigt till Julita gård

Den tidiga julmarknaden på Julita gård lockade många besökare på lördagen. Parkeringarna var fyllda till brädden och besökarna trotsade höstkylan i väntan på att komma fram till entrén.

Åke, Rut och Else-Marie Strese.

Åke, Rut och Else-Marie Strese.

Foto:

Övrigt2018-06-21 08:30
Detta är en ledare. Katrineholms-Kurirens ledarredaktion är oberoende liberal.

Drygt två månader innan julafton anordnades återigen Julitas julmarknad. Åttiotalet hantverkare ställde ut och sålde julklappar till besökarna på Julita gård. För de som ville fylla på med delikatesser till julbordet fanns det en uppsjö med godsaker att fynda. Att julmarknaden är så tidigt som i oktober brukar dock inte bekomma vare sig besökare eller försäljare. Så var det även i år. En timme efter lördagens öppningstid var kön till entrén lång.

På julmarknaden såldes allt från honung till ljusstakar och försäljarna hade tagit sig långväga. Penelope Vandi från Kalmar stod och sålde tofflor och vantar hennes far hade tillverkat. Hon tycker att Julita julmarknad är en av de bästa julmarknaderna som anordnas i Sverige.

– Det är mycket och trevligt folk. Det är en fantastisk miljö också och det gör väldigt mycket.

Hon säger att lördagarna brukar vara den dag flest besökare kommer till julmarknaden.

– Alla kommer på lördag. Det är kaos, men det är roligt.

Åke och Rut Strese bor vanligtvis i Uppsala. Men de brukar hälsa på släkten som själva bor på Julita gård. Mamma Else-Marie Strese är intendent vid Nordiska museet som driver gården.

– Det är mysigt och trevligt här. Egentligen är det lite tidigt med jul, men vi har vant oss. Vi brukar köpa på oss julmaten här, säger Åke Strese.

– Men inga tomtar, det är för tidigt. Gränsen går vid december. Då får man börja köpa jultomtarna, flikar Else-Marie Strese in.

Hon menar att Julita är en speciell plats att ha julmarknad på. Åke Strese håller med.

– Hela miljön med upplysta träd och allt, det är himla mysigt. Hösten är en ganska tråkig tid annars. Jag tycker det är ganska fint att ha det vid den här tiden på året. Det blir något att se fram emot, säger han.

Något som Else-Marie Strese önskar sig från marknaden är att den skulle vara öppen lite längre på kvällen.

– Vid åttatiden på kvällen är det verkligen vackert här. Att ta en kvällspromenad när alla facklor brinner är underbart. Träden är belysta och huset är upplyst inifrån, då blir det lite festlig stämning. Fördelen med att bo här är att det är på gångavstånd.

Bakom julmarknaden står Svenska slottsmässor som arrangerat jul på Julita gård sedan 1997.

Julita gård

Julita gård ägs och drivs av Nordiska museet.

Den sista privata ägaren, Arthur Bäckström testamenterade gården till Nordiska museet.

Nordiska museet har förvaltat godset sedan 1944.