Journalistikprofessor efter Talltullentvisten: "Politiker har en direktkanal till väljarna"

Många kommunpolitiker tycker att lokaltidningarnas rapportering är negativ. Det säger Gunnar Nygren, professor i journalistik vid Södertörns högskola, men pekar på forskning som visar att medierapporteringen i själva verket oftast är övervägande positiv. Och just nu befinner vi oss i en valrörelse där mediernas rapportering inte alltid har tolkningsföreträde.

Anneli Hedberg (S), ordförande i service- och tekniknämnden, använder sitt Facebookkonto för att skapa opinion kring KK:s rapportering av invigningen av Talltullen.

Anneli Hedberg (S), ordförande i service- och tekniknämnden, använder sitt Facebookkonto för att skapa opinion kring KK:s rapportering av invigningen av Talltullen.

Foto:

Övrigt2018-01-14 20:00
Detta är en ledare. Katrineholms-Kurirens ledarredaktion är oberoende liberal.

– Media har snarare blivit mindre kritiska i takt med minskade resurser, säger han och anser inte att politikernas kritik har fog.

Han menar att istället har redaktioners minskade resurser snarare gjort att redaktioner agerar mer på pressinbjudningar än på egna initiativ.

Parallellt med politikers bild av en negativ medierapportering bygger kommuner upp egna informationsavdelningar där resultatet ofta är att ge kommuninvånarna en positiv bild av samhället.

– Det finns ett marknadsföringstänk som vuxit inom kommuner de senaste 15-20 åren, säger han och förklarar att den positiva bilden från informationsavdelningen förstås gynnar den styrande politiska majoriteten.

– Men i valtider brukar informationsavdelningarna vara försiktiga, säger han.

I Katrineholm har frågan om antalet besökare vid invigningen av nya Talltullen blivit en tvistefråga mellan kommunen och Katrineholms-Kurirens redaktion. Ansvarig politiker Anneli Hedberg (S) har reagerat med kritik mot rapporteringen på sin Facebooksida och ifrågasätter tidningens trovärdighet.

– I den tid vi är, med ökande politiska påtryckningar mot media och hot mot journalister har det blivit mer legitimt att skåpa ut medier på ett svepande sätt, säger Gunnar Nygren och påminner om SD-ledaren Jimmie Åkessons besked häromdagen att han skulle vilja lägga ner Sveriges Radios P3-kanal, efter att de sänt satir om honom.

Jimmie Åkessons uttalande har liknats vid de som USA:s president Donald Trump gjort och hotat att lägga ner oberoende, kritiska nyhetskanaler.

– Det är inte så att politiker inte får kritisera media och media måste vara öppna för kritik. Media är inte ofelbara. Men man kan ha en saklig diskussion, säger Gunnar Nygren.

Han lyfter också fram social medier som en stark spelplan i valrörelsen 2018 jämfört med i tidigare valrörelser.

– Här har politikerna en stark röst, medierna har inte tolkningsföreträde. Politiker har en direktkanal till väljarna via sociala medier, säger Gunnar Nygren och pekar på studier som visar att för många människor är Facebook i dag den viktigaste kanalen för inhämtning av samhällsinformation istället för de traditionella mediekanalerna.

– Det är en ny verklighet som de lokala journalisterna får vänja sig vid och att bli mer ifrågasatta. Men det blir lätt ett hårt tonläge i sociala medier. Det är viktigt att hålla en respektfull diskussion, särskilt politiker som ska vara demokratins representanter.

Läs mer om