I höstas annonserade flera förvaltningar i Katrineholms kommun, tillsammans med Arbetsförmedlingen, ut ett antal extratjänster. Extratjänsterna, som vänder sig till långtidsarbetslösa, är en regeringssatsning där staten betalar de anställdas lön.
200 personer var kallade till rekryteringsträffen på Safiren i november. Hela dagen ägnades åt så kallad speeddating, där arbetssökande och arbetsgivare träffades under korta former. Men vad hände sedan?
‒Det har inte gått så fort som jag har önskat, men det är på gång. säger Katarina Enqvist-Bolin, chef för Arbetsförmedlingen i västra Sörmland.
15 långtidsarbetslösa har, enligt Katarina Enqvist-Bolin, fått en så kallad extratjänst och ytterligare fem tjänster är på gång. Målet är att 60 personer ska ha fått en extratjänst till midsommar.
‒Jag är jätteglad över att vår kommun har höga ambitioner. För det här är många tjänster för en så liten kommun, säger Katarina Enqvist-Bolin.
Arbetslösa "Lotta" var en av dem som deltog i rekryteringsträffen. I dag är hon besviken.
‒Efteråt kände jag mig hoppfull att få jobb, men icke.
Hon berättar att hon var på tre speeddater den där dagen och på två intervjuer på två olika förvaltningar därefter.
‒Hos den ena fick jag besked att jag inte fick jobbet. Den andra skulle höra av sig så fort som möjligt och jag har fortfarande inte hört något.
‒Det känns inte som att kommunen bryr sig så värst mycket i detta. Har man hamnat i aktivitetsstöd och har varit arbetssökande i många år, verkar ingen bry sig, fastän man visst skulle kunna göra ett bra jobb, säger hon.
Vad är det som tar så lång tid?
‒Det är samordningar inom kommunen, individuella matchningar. Det måste ju vara rätt person på rätt plats, inom exempelvis äldreomsorgen eller inom barnomsorgen, säger Katarina Enqvist-Bolin.
‒Alla var så glada och entusiastiska i början. Sedan blev vi lite nedslagna. Men det är bara att hacka i sig, att det tar tid, fortsätter hon.
Päivi Kabran, chef på vård- och omsorgsförvaltningen, berättar att förvaltningen hittills har tagit emot fem personer på extratjänster.
‒ Det är en positiv insats på flera sätt. Dels får vi extra händer i verksamheten som utför uppgifter som inte är ordinarie arbetsuppgifter men det ger också människor möjlighet att komma ut på arbetsmarknaden och få erfarenhet och en inblick i hur det är att arbeta inom vård och omsorg.