I dagarna har Eskilstuna-Kuriren och Strengnäs Tidning berättat att Caroline Holmstedt (S) lämnar sina politiska uppdrag. Hon gör det i protest mot Socialdemokraternas nya, hårda invandringspolitik och den lokala S-ledningens linje om tiggeri. Holmstedt var bland annat ledamot i socialnämnden och styrelseledamot i Arbetarkommunen.
Hon berättar i tidningen att hon gick med i partiet 2014 för att motarbeta Sverigedemokraterna. Men att Socialdemokraterna numera låter som SD, ibland till och med värre.
Jimmy Jansson kommenterar det så här i tidningen:
– Vi har inte fått några kraftfulla reaktioner, vare sig på regeringens migrationspolitik eller på vår hantering av tiggeriet. Det är ingen jätteturbulens kring det här, absolut inte.
– Nu ska vi se till att de människor som är i Sverige kommer på fötter, och låta EU ta sitt ansvar. Många socialdemokrater känner att det är rimligt. Tycker man inte det måste man naturligtvis värdera om man är med i rätt parti eller inte.
Det sista är det mest intressanta. De som inte delar Jimmy Janssons uppfattning kan gott lämna partiet, menar han.
Det mest befängda är Janssons påstående att det saknas kraftfulla interna reaktioner mot partiets nya kurs i invandringspolitiken. Alla fem av Socialdemokraternas sidoorganisationer – SSU, S-kvinnor, S-studenter, Socialdemokrater för tro och solidaritet och HBT-socialdemokrater – är starkt kritiska till den politisk som S går till val på. De fem organisationerna vill bland annat ha permanenta uppehållstillstånd för alla flyktingar och att det ska bli lättare för flyktingfamiljer att återförenas i Sverige.
Inte heller Eskilstuna Arbetarkommun står bakom partiledningens linje. Inför partikongressen 2017 ställde sig kommunföreningen bakom en motion för en invandringspolitik som skulle vara mer generös än den som gällde före 2015.
Förutom permanenta uppehållstillstånd och återinförd rätt till familjeåterförening vill Arbetarkommunen bland annat införa asylvisum, avskaffa transportörsansvaret, återinföra ”sista länken” så att gamla föräldrar får flytta till Sverige samt höja dagersättningen för asylsökande.
Även i fråga om tiggarna har Jimmy Jansson fått hård intern kritik. SSU i Eskilstuna och Sörmland, ABF Sörmland tillhörde och Sara Karlsson (S), en av två riksdagsledamöter från Eskilstuna, tillhörde dem som 2015 krävde att kommunen skulle tillhandahålla sovplats och rent vatten till EU-migranterna.
När det gäller tillståndskravet för tiggeri är dess hantering i partiföreningen diffus. De allra flesta av Eskilstunas socialdemokrater lär ha fått kännedom om partiets ställningstagande via tidningen, när den kommunala processen redan var igång.
Jimmy Janssons partimandat för hans hållning om tiggare är alltså svagt. I flyktingpolitiken är mandatet obefintligt. Där företräder han lokalt en egen linje som strider mot Arbetarkommunens.
Därför är det snarare kommunstyrelsens ordförande som bör fundera över sitt partimedlemskap, eller åtminstone sin bostadsort.
Katrineholm skulle kunna passa.
Socialdemokraterna där har drivit denna linje om tiggare och flyktingar i många år.