Fortsatt dåliga betyg för niondeklassarna

Niondeklassarna i Vingåker är sämst i Sörmland, enligt ny betygsstatistik. ‒Det tar tid att vända en negativ trend, säger Annicka Roxström, tillförordnad chef för barn- och utbildningsförvaltningen.

Övrigt2017-09-02 05:00
Detta är en ledare. Katrineholms-Kurirens ledarredaktion är oberoende liberal.

Skolverkets nya betygsstatistik visar att andelen elever som saknar behörighet till gymnasieskolan fortsätter att öka. Och Vingåker slår nytt bottenrekord.

Endast 48 procent av de elever som gick ut nian i våras uppnår kunskapskraven i alla ämnen.

‒Det känns jättetråkigt och det är en jätteallvarlig situation, säger Annicka Roxström, tillförordnad chef för barn- och utbildningsförvaltningen.

‒Jag vet att man har satt in en massa åtgärder under förra året och arbetat intensivt med att komma tillrätta med det här och sedan slår det inte igenom. Det tar tid att vända trender. Men det är klart att vi blir oroade över att situationen ser ut som den gör.

Enligt Annika Roxström behöver organisationen fokusera mer på att möta alla elevers behov, både de som behöver utmanas och de som behöver stöttning.

Vingåker har under många år haft svårt att rekrytera behörig personal, ett problem som de delar med resten av Sverige.

‒Under många år har vi fått lösa lärarbristen med outbildad personal och det är klart att det slår på kunskapsutvecklingen.

Roxström och hennes kollegor har dock gjort en rad insatser för att komma tillrätta med problemet. De har till exempel satt i gång ämnesnätverk för att utveckla undervisningen och arbetslagsledarna har fått utbildning.

‒Och framför allt har vi organiserat om elevhälsan för att stötta lärarna i undervisningen.

Annicka Roxström säger att de måste hålla i de processer de har påbörjat.

‒ Det här är ingenting som man vänder på ett år. Utan vi behöver jobba långsiktigt för att komma tillrätta med det här och då kan man inte springa på nya bollar och hitta på nya saker. Det är bra saker som är på gång men det får inte riktigt genomslag direkt. Vi behöver fortsätta att jobba stenhårt för att det ska komma igenom.