– Vi har varit oroliga för att det bildats mögel. Därför har vi låtit göra kemiska och biologiska undersökningar. Men de visar inga förhöjda värden. Det är tryggt att stanna kvar.
Det säger Tobias Lundqvist, fastighetschef vid Katrineholms fastighets AB, KFAB.
Örnen på Lenagatan har de senaste åren varit något av ett problembarn för KFAB. Förskolan på Öster har drabbats av tre större vattenskador, varav den senaste i fjol var en totalskada i köket.
Efter renoveringen kände en anställd en påtaglig lukt av fukt. KFAB gjorde en fördjupad undersökning av betongplattan som förskolan vilar på. Den visade på för höga fuktvärden.
– Platta på mark är inte bra. Förskolan är byggd i slutet av 60-talet eller början av 70-talet och nu börjar problemen med så gamla plattor komma. Vi har haft problem på Påfågeln också. Personen som påtalade lukten på Örnen, kände igen den från Påfågeln, säger Lundqvist.
Lukten kommer sannolikt från en emission orsakad av fukt i golvmattans lim. Men fukten, som även tränger in naturligt, har också spridit sig i väggarna.
Det är inte ekonomiskt försvarbart att åtgärda skadorna, anser KFAB.
– Det skulle kosta mellan fem och sju miljoner kronor, medan en nybyggnad brukar ligga på 13–14.
KFAB:s besked till kommunledningen är därför att Örnen bör rivas och en ny förskola byggs. För denna lösning talar också att Örnen är i stort behov av renovering och utökade lokalytor.
På kommunledningskontoret har fastighetsbolagets dom över Örnen landat hos lokalresursplaneraren Gunnar Berglund.
– Det här är en exceptionell situation men jag törs inte säga ännu vad den kommer att resultera i, säger han.
Det finns ännu varken pengar budgeterade till rivning och nybyggnation eller ett politiskt beslut om en sådan projektering. Blir det så som KFAB förordar, kan en ny förskola stå klar vid årsskiftet 2018–2019. Mark att bygga på finns intill den befintliga förskolan, i grannskapet till förskolan Påfågeln.
– Det är inte akut. Om det blir ett sådant beslut kan en ny förskola byggas medan den nuvarande används som i dag, säger Berglund.
Charlotte Borghede, förskolechef i område öst, tycker att det är positivt att slippa en evakuering.
– Vi ser det också som positivt att barnen på nära håll får vara med och följa bygget av sin helt nya förskola. Pedagoger och barn kommer därmed att arbeta med bygget som temaarbete under denna tid. Det är en bra möjlighet att koppla förskolans läroplan och uppdrag till vad som händer i vårt samhälle.