Därmed är det ett av de största som observerats. Även om fenomenet kan ha naturliga orsaker menar forskare att den globala uppvärmningen kan ha påverkat förloppet.
Samtidigt som varma strömmar kan riskera att tina isen runt Antarktis sköljer en våg av kunskapsförakt över världen. I USA:s president Donald Trump har världens klimatförnekare fått ett språkrör men han är även en banerförare för allmän okunskap och ”alternativa fakta” på andra områden.
Klimatskeptikerna förenas i misstron mot den etablerade vetenskapen om klimatet, särskilt när det gäller människans påverkan på jordens stigande medeltemperatur. De ser inte att människan har några möjligheter att påverka klimatets utveckling i framtiden.
De som i Sverige balanserar mot denna åsiktsinriktning är inte helt oväntat Sverigedemokraterna. När riksdagen i höstas röstade om det globala klimatavtalet som förhandlades fram i Paris året innan, var det bara SD som röstade emot. I en riksdagsmotion slog man fast att ”det som skiljer Sverigedemokraterna från andra partier är att vi har en mer nyanserad bild av diskussionen om växthusgaser".
Även om partiet säger sig erkänna sambandet mellan utsläpp av koldioxid och klimatförändringarna skriver de i samma motion att SMHI (som har ett tydligt uppdrag från regeringen att arbeta med klimatfrågor) ”inte bör ägna sig åt tendentiös opinionsbildning” och därför vill SD minska anslaget till myndigheten. Samtidigt passar de på att varna för en politisering av ”kunskapshöjande insatser” i statens regi när det gäller klimatanpassning.
Å ena sidan kan man rycka på axlarna åt högerpopulistiska klimatskeptiker på samma sätt som man kan göra det åt påhittad skräckpropaganda från oseriösa miljövänner. Men det går inte att bortse från faran med att vända vetenskapen ryggen.
Yuval Noah Hararis beskriver i boken "Sapiens" den moderna vetenskapens betydelse för mänsklighetens utveckling de senaste århundradena. Om hur nyfikenhet och insikt om vår okunskap har drivit vetenskapen framåt. Att det har fått människan att satsa på forskning. Som i sin tur har gett oss möjlighet att använda teknik som ökat tillväxten, som i förlängningen skapat resurser för ökad forskning. Han pekar också på betydelsen av att människan lämnade religionens eller traditionens svar på universums gåtor till förmån för vetenskapen.
En sak kan man konstatera. Det är inte kunskapsförakt som tagit människan till rymden eller kommer att knäcka cancerns gåta. Lika lite är det "alternativa fakta" som kommer att lägga grunden för en ekonomisk politik som skapar nya jobb i en globaliserad värld.
Den som blundar för vetenskapen riskerar själv att köra in i ett isberg. Kunskapen är betydligt större än det man uppenbart ser framför sina ögon.