En våldtäktsanmäld elev bör byta skola

En kvinnlig elev anmäler en manlig klasskamrat för våldtäkt. Rektorn stänger av pojken i två veckor och polisen inleder en utredning. Så ser situationen ut på en gymnasieskola i Sörmland.

Övrigt2018-01-16 11:25
Detta är en ledare. Katrineholms-Kurirens ledarredaktion är oberoende liberal.

Frågan är vad som bör hända nu.

Att skolan inte lägger sig i skuldfrågan är självklart. Det är rättsväsendets uppgift att utreda, döma och straffa, alternativt fria.

Däremot är det skolans ansvar att alla elever får en bra utbildning och en säker skolgång. Så blir det troligtvis inte om den som anmält och den som blivit anmäld går kvar i samma klass resten av studietiden. Särskilt inte när brottsrubriceringen är någonting så allvarligt som våldtäkt.

För när en sådan här sak händer och hela klassen, kanske hela skolan, vet att det har gjorts en anmälan, är det inte bara två personer inblandade. Sannolikt bildas olika ”läger”, med viskningar i korridorerna och rykten på nätet. Det är inte omöjligt att klasskompisar mer eller mindre känner sig tvingade att välja sida, och förutsättningarna för lärarna att bedriva god undervisning i den miljön är begränsade, precis som möjligheten för en del elever att få studiero.

Dessutom: Om en elev som blivit våldtagen ska slippa gå kvar i samma klass som gärningsmannen, samtidigt som det inte är hon, utan han, som ska flyttas, kan inte skolvärlden vänta med att agera tills det finns ett rättsligt beslut. Visserligen gäller principen att man ska betraktas som oskyldig tills motsatsen är bevisad även skolelever. Men en polisutredning, som kan leda till en rättsprocess, kan ta flera månader.

Så lång tid vill inte anmälaren möta den anmäldepå daglig basis. Således blir konsekvensen av ett avvaktande ofta att hon byter skola eller hoppar av gymnasiet, eftersom en tonåring inte kan sätta sin skolgång på paus i ett halvår för att sedan enkelt hoppa på igen. Alltså står valet mellan att flytta på en potentiell gärningsman, ett potentiellt våldtäktsoffer eller låta båda gå kvar, där det sista kan leda till att den ena eller båda väljer att sluta skolan i förtid.

Därför bör de två veckorna som en rektor kan stänga av en elev användas för att blicka framåt. Om den som har gjort en anmälan om sexualbrott vill gå kvar i samma klass och skola, utan att möta den utpekade gärningsmannen, måste det ordnas, samtidigt som elevhälsan ställs till förfogande.

Men det betyder inte att den anmälde har förlorat sin rätt till utbildning. I stället krävs samordning mellan skolan, eleven, vårdnadshavarna och kommunen, med fokus på att killen ska fortsätta sina studier på samma gymnasieprogram i en annan skola.

Det är inte samma sak som att skolan väljer sida eller slår fast att någon är skyldig. Däremot måste polisutredningar få ta tid, då det är viktigare att de utförs bra än snabbt, medan det i skolfrågan behöver tas fram en snabb lösning. Båda eleverna ska snarast möjligt fortsätta sina studier.

När en elev anmäler en annan elev för våldtäkt ska skolan inte ta ställning i skuldfrågan. Däremot håller det inte att låta båda gå kvar i samma klass.