Drillflickor deltar vid årets Maj i by

Drillflickorna återuppstår till årets Maj i by - den 124:e i ordningen. Fyra drillflickor kommer att gå i täten för musikkåren genom Katrineholm på måndag morgon.

Drillflickorna Sabina Rydberg, Ulrika Good, Matilda Hedlund och Anna Larsson medverkar vid årets Maj i by och går i täten för Katrineholms Musikkår.

Drillflickorna Sabina Rydberg, Ulrika Good, Matilda Hedlund och Anna Larsson medverkar vid årets Maj i by och går i täten för Katrineholms Musikkår.

Foto:

Övrigt2017-03-01 05:30
Detta är en ledare. Katrineholms-Kurirens ledarredaktion är oberoende liberal.

Vid mitten av 80-talet startade Katrineholms gymnastikförening med en grupp drillflickor som deltog vid Maj i by. Bland åskådarna den gången fanns Anna Larsson, som hade både sin far och bror i blåsorkestern.

‒Direkt när jag såg det första gången fastnade jag för det och visste att jag ville hålla på med det, berättar hon.

Sedan dess har hon inte bara lärt sig själv, och varit drillflicka på olika evenemang, hon har också hållit grupper och drillat andra i marschtakter och fingerfärdighet med drillstaven.

‒Ett tag var vi 16 drillflickor som var aktiva, berättar hon.

Men under en handfull år har det inte varit några drillflickor på Maj i by. Flera aktiva slutade på grund av studier och annat, och gruppen fylldes inte på med nya deltagare i samma takt.

Men vid gymnastikföreningens hundraårsfirande gjorde drillflickorna comeback, och de bestämde sig för att också vara med på Första maj.

Förhoppningen är att också kunna intressera nya yngre tjejer att komma med, så att man kan bilda en ny träningsgrupp inför hösten.

‒ Vi har försökt i några år, men det har varit svårt. Men vid gymnastikuppvisningen var det många yngre tjejer som kom fram och var nyfikna och ville prova, säger Anna Larsson.

Den här gången välkomnar de tjejer från sex ålder och uppåt. Tidigare har de haft en något högre åldersgräns.

‒ Men man börjar ju med enkla rörelser och bygger på med allt svårare moment vartefter man märker att man har hela gruppen med sig. Och det går att göra snygga saker även med enkla rörelser, säger Anna.

Maj i by inleds på måndagsmorgonen vid järnvägsstationen i Katrineholm och orkestern med drillflickor marscherar sedan vidare till Norrgläntans äldreboende, Lövåsen, Kullbergska sjukhuset och Igelkotten. Därefter åker de buss till Furuliden och till Strandgården.

‒Blåsorkestern går sedan ett varv till under eftermiddagen, men då är inte drillflickorna med.

Vad är drill?

Drillen har funnits i Sverige i cirka 50 år. Det finns tre typer: Marschdrill, showdrill och tävlingsdrill. I alla tre använder man en drillstav för att förhöja svårighetsgraden på momenten.

Källa: Svenska Drillförbundet