Den kalla vintern sliter på äventyraren

Varför sitta på en varm strand och göra ingenting när man kan tälta med en kamel i 30 graders kyla och kämpa för att inte vattnet ska frysa? Tankarna är många för Christian Bodegren efter åtta månaders vandring.

Hårt vinterväder har tärt på äventyraren från Marmorbyn.

Hårt vinterväder har tärt på äventyraren från Marmorbyn.

Foto:

Övrigt2017-03-02 15:00
Detta är en ledare. Katrineholms-Kurirens ledarredaktion är oberoende liberal.

Med den stora lurviga Goliat vid sin sida fortsätter Christian Bodegren ta ett steg i taget för att nå sitt mål, Kaspiska havet i västra Kazakstan. Via sin blogg berättar han om svårigheterna att skydda sig mot kylan och sköta hygienen med temperaturer på minus 30 grader.

"Lukten av mig efter ungefär en månad utan dusch är speciell. Det är en blandning av sött, bensin, rök, kamel, jord och smutsiga kläder", skriver han.

Varje natt torkar Christian Bodegren sina strumpor i armhålorna för att ha varma sockor på morgonen i de frusna skorna. En gång i månaden får han hjälp av sin vän Nurland att bli inbjuden till en familj där han kan ta en dusch, basta och tvätta kläderna. Dessa tillfällen ger honom också chansen att se hur vardagen ser ut för en vanlig familj och lära känna deras kultur.

De extrema temperaturerna är en utmaning för den 43-åriga äventyraren från Marmorbyn. Han har tappat en del i vikt och det gör att han fryser mer. Det är svårt att få tag i vatten på en del platser där det inte finns någon snö att smälta. För att vattnet inte ska frysa så måste flaskorna förvaras innanför jackan på dagarna och i sovsäcken på natten. Goliat äter snö för att få i sig vätska.

På morgnarna brukar Christian Bodegren kissa i en flaska som han sen kan värma fingrarna på. Maten lagar han på ett campingkök som kan drivas på bensin. Det är det bränsle som är lättast att få tag på.

"Det blir oftast pasta, konserver eller nudlar."

För en vecka sedan blev Bodegren strandsatt med sin kamel på grund av ett oväder. Då träffade han en engelsk lärare som ville att han skulle besöka en skola i närheten.

"Jag var den första utlänningen barnen hade sett i verkliga livet. Det blev en mycket speciell dag för mig. Barnen hade förberett dans, sång och de spelade traditionella instrument."

Via e-post berättar Christian Bodegren att han har blivit invald som medlem I anrika Explorers club.

"Det känns mycket hedrande, lilla jag från Marmorbyn."

The Explorers Club fungerar som en mötesplats för äventyrare och forskare över hela världen och har sitt huvudkontor i New York.

Expeditioner

Vandrar sedan juni 2016 genom Mongoliet och Kazakstan. En 450 mil lång nomadresa längs den gamla sidenvägen.

Paddlade genom Amazonas 2011/2012, vandrade i Saharaöknen 2009/2010

Årets äventyrare 2012