De som trollen älskar

Det är Ryssland det handlar om.

Övrigt2017-03-21 05:00
Detta är en ledare. Katrineholms-Kurirens ledarredaktion är oberoende liberal.

Men inte bara Ryssland, utan också dess ombud, medspelare, penningtvättare och inflytelseagenter i väst.

Efter det som hänt i en rad andra länder, inte minst inför USA:s val 2016, räknar den svenska regeringen och olika myndigheter med att även Sveriges valrörelse nästa år kan bli en måltavla.

Andra skäl till detta är de upprepade ryska försöken att genom olika trollfabriker och propagandakanaler sprida falska uppgifter om svenska ministrar.

Utrikesminister Margot Wallström, hennes företrädare Carl Bildt samt försvarsminister Peter Hultqvist har utsatts för lögnaktiga påståenden och även förfalskade dokument.

I måndagens DN skrev statsminister Stefan Löfven om att Försvarets radioanstalt (FRA) hos ett antal verksamheter som kan utsättas för angrepp har placerat ut vissa avancerade system. Deras uppgift är att upptäcka och varna för sådana dataintrång som vanliga antivirusprogram inte klarar att avslöja.

Det är ovanligt att sådant som gäller FRA:s arbete nämns öppet. Men detta är en skyddsåtgärd som både vi här i landet och andra länders företrädare kan räkna ut att Sverige genom FRA har vidtagit redan tidigare.

Vid ett antal möten kommer också statliga myndigheter, som Säpo och MSB, att varna och instruera partier, medier och andra om hur de bör skydda sig mot intrång. Dessutom skrev statsministern att han bjudit in ledarna för ”samtliga riksdagspartier” för att de från Säpo ska få en ”genomgång av hotbilden”.

Hotbilden är i själva verket tydlig och välkänd, vad gäller vilka slags politiker som rysk propaganda, trollverksamhet och cyberspionage syftar till att gynna. Mönstret är detsamma i land efter land.

I Frankrike är det Front National och dess ledare Marine Le Pen.

I Tyskland de högervridna Merkelhatarna i AfD.

I USA Donald Trump och de av hans anhängare som tillhör en radikaliserad ytterhöger.

När Dagens Nyheter i lördags avslöjade att pengar via annonser för ”bildelsfirmor” slussas till ett antal hat- och propagandasajter på yttre högerkanten var två saker slående.

Den ena var att pengarna går via en grupp ryska och ukrainska ”affärsmän”, med bolag med säte i Tyskland. Den andra var att understödet gick till såväl SD närstående som öppet nynazistiska delar av nätextremismen.

I Sverige finns bara ett parti på riksdagsnivå som hör till den gruppering som Ryssland konsekvent försöker gynna med sin undergrävande verksamhet.

Det är SD, lett av Jimmie Åkesson. Det var SD som röstade med andra extremister för den Putinvänliga linjen i EU-parlamentets votering om EU:s viktiga avtal med Ukraina. Det är SD som hållit sig med Putinstödjande propagandister på sitt riksdagskansli

Görs det från rysk sida försök att med desinformation och nätpropaganda påverka även svensk valrörelse så är det för att försvåra för de partier i båda blocken som tillsammans bär upp Sveriges utrikes- och EU-politik. Andra sidan av samma aktivitet är att underlätta för SD.

Det är då missriktat att sitta tillsammans med Jimmie Åkesson i ett sammanträdesrum och låtsas som om man talar med Säpo om ett gemensamt problem.

En i rummet är ju i så fall den som Putins hantlangare kan väntas understödja.

Ett sådant möte är som om man 1955 eller 1975 skulle ha haft kommunistledaren med vid bordet för att överlägga om Sovjetinfiltratörers metoder.