Är det grymt att önska att lärarna skickar med åtminstone några hemuppgifter? Inte för att eleverna ska komma i kapp, utan för att vi vet att skolresultaten visserligen är på väg upp, men fortfarande är för låga, och att övning ger färdighet.
Här sparkar många bakut. Barn och unga behöver vila för att orka med resten av terminen.
Andra sätter ribban ännu lägre, genom att vilja ha läxfria skolor. Ibland med motiveringen att vuxna aldrig skulle acceptera att ha jobb kvar när arbetsdagen är slut.
Det är för det första en sanning med modifikation. En hel del intellektuella arbeten kräver att man har viss uppsikt även utanför arbetstid.
För det andra har eleverna inte undervisning åtta timmar om dagen. Om vi jämställer barns skolgång med vuxnas arbete finns det alltså tid kvar för läxor efter sista lektionen.
Här kommer ofta invändningen att läxor spär på orättvisor, eftersom alla elever har olika förutsättningar. Det senare är sant och det är just därför läxor behövs.
Medan en del kommer ihåg fakta och matematiska principer efter en genomgång eller genomläsning, behöver andra nöta, traggla och repetera uppgifterna både en, två, tre eller kanske till och med fyra gånger. Det kan givetvis ses som orättvist. Vem vill inte memorera saker vid första ögonkastet?
Än mer orättvist blir det dock om elever som lär sig långsammare inte ens ges en teoretisk chans att hålla jämna steg med de snabbare genom att lägga ner mer tid. Hur ska de då kunna få likvärdiga kunskaper och betyg, och komma in på sina drömutbildningar?
Den aspekten lyser i regel med sin frånvaro när läxornas vara eller icke vara diskuteras, senast i P1-morgon den 1 oktober.
Alternativet som framförs av förespråkare för läxlöshet är att eleverna ska få den tid de behöver för att nå målen i skolan. Det låter bra. Men i praktiken betyder det antingen att de lättlärda tvingas sitta och rulla tummarna tills klasskompisarna har förstått eller att alla får köra på i sitt eget tempo, varpå de snabblärda får ett enormt försprång i livet, utan att de andra ges chansen att lägga ribban på samma nivå.
Därmed inte sagt att lärarna ska ge läxor för läxornas skull, eller att alla läxor är bra. Det finns forskning som visar att den svenska skolan är sämre än exempelvis den finska på att följa upp elevernas hemuppgifter (Lärarnas Tidning, 14/10-2013), vilket är ett måste för att läxorna ska ge önskad effekt.
Det betyder heller inte att skolan kan skicka med eleverna hemläxor och hoppas på det bästa. Tvärtom behöver elever som inte klarar av att ta eget ansvar stöd för att i ett första skede få läxorna gjorda. I ett andra för att lära sig att organisera, planera och just ta ansvar.
Men att alla barn inte klarar av att själva styra upp sina hemstudier från dag ett är inte ett argument för att läxorna ska bort. Det är snarare för de eleverna hemuppgifterna behövs som mest.