Ceith vill sätta Rejmyre på den kulinariska kartan

Om Ceith Landin får som han vill så kan Rejmyre bli ett nytt Grythyttan. Han väntar på att hans ansökan till Skolverket ska gå igenom.

När glasbrukets gamla lager förvandlades till restaurang behölls takbjälkarna synliga.

När glasbrukets gamla lager förvandlades till restaurang behölls takbjälkarna synliga.

Foto:

Övrigt2017-05-04 05:43
Detta är en ledare. Katrineholms-Kurirens ledarredaktion är oberoende liberal.

Ceith Landin vill starta en eftergymnasial restaurangutbildning i Rejmyre. Han väntar på Skolverkets svar. Detta då han tycker att det försvinner så många duktiga kockar efter den gymnasiala restaurangutbildningen.

‒80 procent av studenterna finner andra jobb medan restaurangnäringen skriker efter duktigt folk, säger Ceith Landin.

Han menar att det inte är klokt att så många begåvade inom restaurang inte vill eller vågar jobba vidare.

‒Det handlar om en osäkerhet och vi måste skapa trygghet och förtroende, säger Ceith Landin.

Krögarens lösning är en gesällutbildning. Det ska vara mycket praktik varvat med praktisk teori. Och han tror att Rejmyre kan bli ett nytt Grythyttan, en plats där han själv har studerat. Men den utbildningen är väldigt teoretisk och det är praktiker som näringen skriker efter.

‒Alla kan inte vara duktiga på det teoretiska utan allt vilar på det praktiska i grunden, säger Ceith Landin

Tillsammans med sin fru Agne driver han Rejmyre gestgifveri sedan ett par år. Deras vision är att skapa något nytt. I det gamla brukssamhället har de sin restaurang med gamla takbjälkar som för besökarena tillbaka i tiden.

‒Det är så mycket kultur här, säger Ceith Landin och sneglar mot den lilla hantverksgatan intill värdshuset med bland annat en smed.

Men det finns många små butiker där. Glasbruket är ju ortens verkliga hjärta där munblåst glas tillverkats sedan 1810. Det är än idag deras främsta produkt.

Ceith Landin har ansökt till Skolverket om att få starta en vidareutbildning för restaurangpersonal. Hans ansökan rör tio elever till höstterminen och tio till vårterminen. Ceith Landin hoppas på att komma i gång till höstterminen 2018.

‒Vi måste få till en yrkesstolthet genom att eleverna ska känna sig kunniga, stolta men även nyfikna när de avslutar utbildningen, säger Ceith Landin.

Han anser att även kockutbildningen behöver ett gesällprov som många andra hantverksutbildningar redan har. Det finns kockutbildningar i Sverige som har gesällprov, men långt ifrån alla. Ceith Landin är övertygad att den möjligheten kommer att finnas redan hösten 2018 om ansökan till Skolverket går igenom i höst.

Läs mer om