Förskolan Räven ligger i en byggnad strax intill Julita skola. I samma fastighet finns Lyan, en samlingslokal med högt i tak och scen. Fönstren är placerade högt upp så att man inte ser ut.
‒Lyan ska användas till förskoleverksamhet. Det har varit ont om förskoleplatser ganska länge och vi satte i gång en utredning kring detta, säger Johan Söderberg (S), bildningsnämndens ordförande.
‒Vi är trångbodda och behöver ha mer plats att vara på. I fredags var representanter från KFAB och bildningsförvaltningen här och tittade på hur man kan göra om. Det känns skönt med en permanent lösning, säger Catharina Meyer Berg, förskolechef i Julita.
Det finns två förskoleavdelningar på Rävens förskola och med 55 inskrivna barn är det för trångt. I höstas flyttades de äldsta barnen till en tillfällig avdelning i skolans lokaler, när belastningen var för hög.
‒Det har fungerat bra i skolan, men när vi får klart med Lyan så behöver vi inte använda skolan. Det är mycket enklare för personalen att hjälpa varandra när de är i samma byggnad, säger Catharina Meyer Berg.
Planeringen kring hur den nya avdelningen i Lyan ska se ut och vilka åldersgrupper som ska vara där är inte klar.
‒ Det blir en tredje permanent avdelning. En långsiktig lösning, med arbetsro för personal och trygghet för föräldrar och barn. Vi har inte kunnat planera förrän nu när vi har fått ett klart besked, säger Catharina Meyer Berg.
Hur lokalen ska anpassas är ännu oklart. Enligt Ulrika Lindstedt, kommunikatör på KFAB, görs ingen ombyggnation innan bildningsförvaltningen flyttar in i lokalen.
‒Jag inte hur lokalen ska utformas, det får vi ha dialog om. Jag hoppas det är klart till hösten, men det vet jag inte ännu, säger Catharina Meyer Berg.
Hon ser ändå positivt på utvecklingen.
‒Vi är tacksamma för att det föds många barn i Julita, säger Catharina Meyer Berg.
Vi får hitta nya lösningar när vi ska ha storsamlingar.
Idag används Lyan som samlingslokal för privatpersoner och föreningar. Skolan använder också lokalen i sin verksamhet.
I Julita skola går cirka 75 elever och Lyan används när alla elever ska kunna samlas samtidigt, till exempel vid högtider och den årliga Nobelfesten.
‒Vi får hitta nya lösningar när vi ska ha storsamlingar. Vi står inte och faller med Lyan. Förskolans behov går före, säger Linda Flykt, rektor Julita skola.
I matsalen i samma byggnad ryms inte alla elever samtidigt och där finns ingen scen. Idrottshallen och skolgården är andra alternativ enligt rektorn som bedömer att Lyan används i genomsnitt en gång i månaden. Jul- och skolavslutningar hålls i kyrkan.
‒Vi måste se över hur vi använder lokalerna. Det är jätteroligt att Julita växer. Det är bra att det fyller på med elever underifrån. Det är till skolans vinning att vi har ett elevunderlag och kan bedriva god verksamhet, säger Linda Flykt.
Julita hembygdsförening är också återkommande hyresgäster i Lyan.
‒Vi brukar vi ha årsmöten, filmaftnar och fest för de som har jobbat för föreningen. Vi hyr den och tingar i god tid, säger Ulla Pettersson, ordförande för Julita hembygdsförening.
Föreningen har 700 medlemmar och på årsmötet brukar det komma cirka 70-80 personer. Ett alternativ är att i stället hyra Lida backe i Julita.
‒Filmförevisning blir inte lika bra i Lida backe och det finns ingen scen. Lite struligare blir det men det får lösa sig.
‒Det går bara in 60 personer på Lida backe om man vill duka med bord. Om man inte har bord kan man klämma in fler. Men då blir det svårt med fikat, och fikat är viktigt, säger Ulla Pettersson.