Störst var ”Blondinbella”, som blev en symbol för en hel generation. Den som brukar kallas för generation ego, som läst ”The secret”, ”visste” att allt var möjligt och att det var ”jaget”, inte kollektivet, som gällde.
I dag har många fallit bort. Men Isabella Löwengrip, som ”Blondinbella” heter, är numera en framgångsrik entreprenör, författare och föreläsare. I en intervju med Damernas värld delar hon med sig av sina knep, om hur man får det berömda livspusslet att gå ihop (10/9).
Nyckelmeningarna är ”Jag är jätteduktig på att ta hjälp” och ”Hur hade en man gjort i samma situation?”
Viktiga ord: ”prioritera” och ”relationsekonomi”.
Och, inte minst: ”Jag vill verkligen satsa på min karriär, och då måste man dela på ansvaret hemma.”
Annorlunda uttryckt är det i dag möjligt för kvinnor att kombinera familj med ett stimulerande arbetsliv. Däremot går det inte att göra toppkarriär på flera fronter samtidigt.
Den som är chef eller driver ett affärsimperium kan inte parallellt lajvahemmafru med huvudansvar för hem och barn. Inte för att han eller hon inte har kompetensen, utan för att tiden inte räcker.
Därför kommer personen inte att hämta först från förskolan och ha middagen klar när partnern sätter nyckeln i låset. Tvärtom kommer en stor del av lämning och hämtning, städning och matlagning, att skötas av någon annan: städföretaget, mormor, den andra föräldern eller snabbmatsrestaurangen. Just för att dygnet bara har 24 timmar, och tiden går åt till arbetet och att umgås med barnen.
Det handlar om att inse vikten av att prioritera, välja och välja bort.
Samma sak med ”relationsekonomi”. Som Löwengrip säger är det många kvinnor som går ner i arbetstid när de får barn och tar ut majoriteten av vab-dagarna.
Trots det kompenseras de inte ekonomiskt av sina män, exempelvis för förlorad pensionsinkomst, eftersom många inte tänker på att konsekvensen av att jobba mindre inte bara är en tunnare plånbok här och nu. Det innebär även sämre karriärmöjligheter, löneutveckling och pension, vilket ofta glöms bort när beslut fattas vid köksborden.
Dessutom leder färre arbetade timmar till att sannolikheten för att man har det som brukar kallas för fuck off-money minskar. Alltså tillräckligt med eget kapital för att våga lämna en relation man inte vill vara i, vilket är vanskligare för den som inte går runt för egen maskin.
Även här bör kvinnor lyssna på nyskilda Isabella Löwengrip: ”Om jag inte mår bra gör jag något åt det. Skilsmässan var mitt initiativ. Vi hade olika värderingar och olika åsikter om familjelivet och karriären, så det funkade inte för mig.”
Det är feminism. På riktigt.