Alla patienter ska inte få besök

En skottskadad människa är en skottskadad människa. Han, för det är i regel en han, har rätt till bästa möjliga sjukvård, oavsett bakgrund, inkomst och eventuell kriminell livsstil.

Övrigt2017-09-06 05:00
Detta är en ledare. Katrineholms-Kurirens ledarredaktion är oberoende liberal.

Däremot bör inte alla patienter ha rätt att ta emot besök. I alla fall inte hur som helst.

Om den skott- eller knivskadades kriminella gäng, eller för all del konkurrerande kriminella gäng, tar plats i väntrummet, beter sig hotfullt och skrämmer såväl personal som vårdsökande och deras anhöriga, bör patienten kunna beläggas med besöksförbud. Blir sjukhusvistelsen långvarig kan det göras undantag på inbokade tider för de närmaste, som barn, partner och föräldrar. Eventuella vänner och ovänner får nöja sig med att höra efter hur det står till via telefon.

Detta görs i viss mån på sina håll redan i dag. Som Eskilstuna-Kuriren skrev i måndags har Sörmlands län, som en del av samverkansplanen med polisen, infört besöksrestriktioner mot patienter som utsatts för våld, och om flera skadade kommer in samtidigt placeras antagonister skilda från varandra.

Men det räcker inte. Människor som agerat hotfullt och trakasserat vårdpersonal måste kunna avvisas, vilket Jan Björklund (L) nyligen föreslog (Sydsvenskan, 5/9).

Dessutom behövs förebyggande arbete.

Eftersom vi vet att vissa sorters våldsbrott kan dra med sig en besöksskara som är svår att hantera, är det rimligt att deras entourage portas vid minsta antydan om att det kan bli bråk. Inte för att patienter ska behandlas olika, utan just för att läkare och sjuksköterskor alltid måste kunna ägna hela sin uppmärksamhet åt dem som söker sjukvård, inklusive de skadade från de kriminella gängen.

En annan förebyggande åtgärd är att se till att antalet skjutningar och gänguppgörelser går ner. Det finns inget godtagbart skäl till att det sker fyra gånger fler skjutningar med dödlig utgång per capita i Sverige än i Tyskland. Inte heller att vi även ligger högre än exempelvis Danmark och Norge, eller att uppklarningsprocenten i Tyskland och Finland är drygt 90 procent, mot Sveriges 50 (P1-morgon, 5/9).

Men medan brottsuppklarning är ett långsiktigt arbete måste stöket på sjukhusen städas ut omedelbart. Hur trist det än är behöver fler sjukhus förses med vakter och vid vissa skador, som man misstänker har kriminella orsaker, är det nödvändigt att polisen följer i de skjutnas fotspår.

En mamma med en akutsjuk femåring ska inte tvingas möta den lokala maffian i sjukhusets entré.