‒Patient eller närstående har rätt att klaga på vården, oftast bidrar det till att vården blir bättre och säkrare.
Orden är Linda Björlings, som är verksamhetschef vid Vingåkers vårdcentral.
Under de fem senaste åren har det gjorts tretton anmälningar till Inspektionen för vård- och omsorg, varav nio avslutas utan åtgärd. Två är pågående.
Vårdcentralen har själva anmält två Lex Maria-ärenden.
Till patientnämnden vid Sörmlands landsting har det kommit in 65 anmälningar under dess fem år. Det är lite drygt en anmälan per månad, statistiskt sett.
Av de 65 ärendena är 34 anmälningar angående vård och behandling. 15 gäller kommunikationen med vårdcentralen, organisation, regler och tillgänglighet är det tio som haft synpunkter på, administrativ hantering, ekonomi och sekretess har tillsammans ett tiotal anmälningar.
Bland de 65 ärendena kan exempelvis nämnas mannen som ansåg att hans sjukgymnastik medfört att han brutit benet, då han efter behandling hade ont i benet och hade svårt att gå. Sjukgymnasten skriver i sitt yttrande att hen tycker det är tråkigt att mannen fått ökade besvär och inte känner sig nöjd.
En man har synpunkter vad gäller den vård, behandling och bemötande han får på sin vårdcentral. Uppger ett generellt missnöje. Upplever sig bli dåligt bemött och inte lyssnad till och tagen på allvar då han söker vård. Vårdcentralen svarar att de beklagar mannens upplevelse. VC kommer att ta med sig hans upplevelser inför deras möten med patienter i framtiden.
PROBLEM: "En kvinna är upprörd över att man på VC inte brytt sig om hennes alltför höga blodtryck trots att kontroller gjorts flera gånger. Hon är också missnöjd med att inte ha fått sjukresa efter besök på akuten.
ÅTGÄRD: Informerar om patientnämnden samt att en medicinsk bedömning ligger som grund för att få sjukresa och inte hur och var man bor i relation till allmänna kommunikationer."