Bråket i Vingåker har gått för långt

Men det må vara unikt att en förtroendevald hotar en annan förtroendevald2013-11-21 00:00
Detta är en ledare. Katrineholms-Kurirens ledarredaktion är oberoende liberal.

När Björn Andersson (M) lämnade rollen som oppositionsråd i Vingåker och ersattes av Timo Granetin startade en inflammerad strid som nu tycks kulminera.

Den direkta utgångspunkten för striden tycks vara en kombination av att Timo Granetin dels inte har en plats i fullmäktige, dels tog hand om hela oppositionsrådsrollen. Inom framför allt VTL, Vägen till livskvalitet, reagerade man direkt. I en debattartikel i Kuriren framfördes kravet på att Moderaterna skulle dela med sig av oppositionsrådsrollen.

Utifrån en saklig utgångspunkt fanns det och finns fortfarande grund för den reaktionen. Det känns märkligt att det heltidsarvoderade oppositionsrådet inte har en plats i fullmäktige, om än att han nyligen har fått rätt att yttra sig på mötena.

Bråket har under senare tid fått ytterligare näring när det stått klart att Moderaterna samarbetar med Socialdemokraterna. Mycket uppmärksammad var händelsen för en tid sedan när Moderaterna yrkade en sak, kommunstyrelsemötet ajournerades och ordföranden Jörgen Larsson (S) kallade in moderaternas ledamöter för samtal vilket ledde till att Moderaterna återtog sitt yrkande när sammanträdet återupptogs.

Självklart kan ett sådant agerande få de andra partiernas företrädare att gå i taket och sätta igång funderingar om vad Moderaterna, som ett oppositionsparti, står för.

Striden antog en ny dimension nu i veckan när ett mejl från VTL:s Fredrik Appelgren till oppositionsrådet Timo Granetin (M) polisanmälts av den i mejlet utpekade Kim Fröde, som är Moderaternas ordförande i Vingåker. Kim Fröde anser sig hotad av formuleringarna i mejlet.

I och för sig skulle det förvåna om polisanmälningen leder till någonting. Andemeningen i mejlet är politisk och syftar på att VTL laddar för en politisk strid mot Moderaterna, om Moderaterna nu väljer att samarbeta med Socialdemokraterna i stället för att agera som ett oppositionsparti.

Appelgrens klumpiga formulering kan naturligtvis uppfattas som ett hot, men knappast som ett hot om fysiskt våld mot Fröde och moderaterna. Om man nu inte i stridens hetta väljer att tolka det som ett sådant.

Det förtjänar att påpekas att hot i alla former mot förtroendevalda är oacceptabla. Men det må vara unikt att en förtroendevald hotar en annan förtroendevald om det nu skulle vara ett reellt hot mot liv och hälsa.

Väljarna i Vingåker undrar säkert vad det är som pågår och vad deras politiker sysslar med. Om Moderaterna nu har bestämt sig för att informellt samarbeta med Socialdemokraterna är det kanske till gagn för kommunen på samma sätt som det är i Katrineholm, även om övriga partier inte accepterar det.

Nästa år är det val och då är det väljarna som talar om vad de tycker om det äktenskap mellan S och M som parterna arrangerat och om det bråk som blivit konsekvensen av det.