Låt klagokören sjunga och bygg nytt på Norr

Så här föreslår Katrineholms kommun att ett av husen på Norr intill dagens Coop skulle kunna se ut.

Så här föreslår Katrineholms kommun att ett av husen på Norr intill dagens Coop skulle kunna se ut.

Foto: Katrineholms kommun

Ledarkrönika2024-07-11 18:56
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Ett nytt bostadsområde föreslås byggas på Norr i Katrineholm. Rasandet i sociala medier var ett faktum.

Det var i veckan som tidningen skrev om kommunens planer för området där Coop Norr idag huserar. Dagens detaljplan innehåller inga bostäder. Livsmedelsbutiken och parkeringsplatser är vad som inryms på området.

Samhällsbyggnadsförvaltningens förslag på ny detaljplan skulle däremot innebära att den befintliga byggnaden rivs och två flerbostadshus byggs upp. Affären ska erbjudas flytta in i nya – men mindre – lokaler i den ena byggnadens nederdel. Husen ska även innehålla ungefär 30 lägenheter – tillsammans. Mellan byggnaderna ska det också finnas gott om grönska – men också sisådär tio parkeringsplatser. 

Det verkar – sett till helheten – vara ett välavvägt förslag till ombyggnation. Dessutom är det önskvärt att också Norr utvecklas. Under en tid har fokus lagts mer på andra delar av staden.

undefined
Nytt förslag på detaljplan över "Coop Norr". Mycket grönska och en del parkeringsplatser ska finnas kvar.

Men på nätet reagerade många läsare negativt på förslaget. I kommentarsfältet på tidningens Facebook-sida var det många ilskna och sura ord. Listan på ord som "katastrof", "mörkrädd" och påståenden om att staden "förstörs" växer i skrivande stund. Ilskan mot att parkeringen, till stor del, bebyggs verkar vara det som upprör mest. 

Det förvånar inte. Varje förslag som rör parkeringsplatser, som inte innebär att det anläggs fler gratisplatser, upprör den ofta högljudda bilistopinionen.

Och visst är det så att antalet parkeringsplatser på stället föreslås bli färre. Men det är knappast frågan om en, med bil, välbesökt Coopbutik. Tämligen ofta står stora delar av parkeringen tom. Det är till och med så att Coop, som ska få vara kvar på platsen, enligt detaljplanen har kommit överens med kommunen om att tio parkeringsplatser (varav två ska öronmärkas som handikapparkeringar) räcker gott och väl till storleken på den lilla butiken. För de boende ska även parkeringar ordnas under byggnaderna. 

undefined
Det är inte många bilar som står på parkeringsplatsen utanför Coop på Norr.

Dessutom finns det gott om parkeringar bara ett stenkast bort – vid tågstationen och ännu fler på P-huset Loket. Det är gångavstånd till det mesta i centrum därifrån.

Och vad gäller det allmänna förändringsmotståndet: Martin Edgélius (M), som bland annat är 1:e vice ordförande i kommunfullmäktige, påpekade att detta innebär en återgång till hur det tidigare sett ut på platsen. En snabb sökning i kommunens bildarkiv bekräftar bilden av att Konsum tidigare inhystes i ett bostadshus intill Bievägen innan det revs 1973. 

undefined
Konsum vid Bievägen, som revs 1973.

Idén att bygga bostäder på platsen är därmed inte någon nymodighet. Lyckas man bevara alléerna intill bostadsområdet och anlägga den föreslagna grönskan kan den ojämna och öde parkeringsplatsen komma till bättre nytta än idag. Det är ett önskvärt ansiktslyft för denna del av Katrineholm.

Parkeringsälskarna som hellre ser att det byggs nytt i stadens ytterkanter får dessutom förklara var det i så fall skulle ske. Vilka skogar och jordbruksmarker ska det då byggas nytt på? Och till vilken kostnad? Expansioner av olika slag kan vara motiverade, men behöver även där vägas mot andra värden. Nybyggen utanför centrum kräver bland annat att nya elnät och vattenledningar dras. Sådant är inte billigt och ska bekostas av någon.

Det som talar emot ombygget är att antalet som bor i kommunen krymper sedan en tid tillbaka. Utmaningarna att fylla lägenheterna finns redan idag. Hur ska det då gå om dessa och andra bostadsområden byggs ut och upp? Det behöver beslutsfattarna i Katrineholms kommun förklara.

Detta är min sista signerade ledare innan jag går på sommarledighet. Från och med måndag är Åke Wredén, tidigare medarbetare på ledarredaktionen, tillförordnad politisk redaktör på Katrineholms-Kuriren under några veckor. 

Glad sommar!

undefined
Niklas Otto Olsson, politisk redaktör Katrineholms-Kuriren