Nu väntar det ansvarsfyllda vuxenlivet – hurra!

Studenten i Katrineholm 2023. Nu är det dags igen!

Studenten i Katrineholm 2023. Nu är det dags igen!

Foto: Alice Staaf

Ledarkrönika2024-06-06 08:37
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Nu är det dags igen: Studenterna springer ut!

I Katrineholm sker det i år på nationaldagen istället för lördagen som tidigare år. Orsaken till detta skifte har jag inte riktigt begripit. Men för studenterna är det viktigare att firandet över huvud taget blir av. Nu får de avrunda sina studier med pompa och ståt tillsammans med klasskamrater, familj, släkt. Det var inte självklart bara för ett par år sedan när det var pandemi. 

Sjung om studentens lyckliga dag, låtom oss fröjdas i ungdomens vår

För de flesta är studentdagen kulmen på tre års gymnasiestudier. Och även om inte alla som springer ut nu ännu helt kan ta ut sin examen – vissa kan behöva göra kompletterande uppgifter – är detta ett betydelsefullt steg in i vuxenlivet. Att ett nytt kapitel i livet nu skrivs är värt att fira.

Nu planerar nog många av studenterna att tjäna pengar på egen hand, vissa redan från och med måndag. Med det följer de möjligheter vi håller kära – men också egenansvar och plikter. Andra förbereder sig för ytterliga studier på högskolan redan nu till hösten eller våren. Vissa hoppar på sina studier först senare i livet när de bättre navigerat sig fram i djungeln av yrkesval. 

Än klappar hjärtat med friska slag, och den ljusnande framtid är vår

Och ja, det är bra med framtidsplaner. Den som tänkt till innan har ett visst försprång. Sett till dagens snabbt förändrade arbetsmarknad är det också värt att påminna: De vägar vi väljer leder inte alltid dit vi förväntar oss. Mina veterinärförberedande gymnasiestudier och åren som mångsysslare (trädgård, lantbruk, städning, bank) har väldigt lite gemensamt med mitt yrke som politisk redaktör. 

Men erfarenheter från en del av livet kan komma till nytta på de mest oanade sätten.

Inga stormar än, i våra sinnen bo

Avgångsstudenterna möter inte en bekymmersfri samtid och framtid. Men med ett öppet sinne och gott omdöme kommer man långt. Den som är beredd att lära sig nytt har mycket att vinna – från andras livserfarenhet, på arbetsplatsen, i högskolevärlden, studiecirklar eller föreningslivet.

En avslutande uppmaning till studenterna: Ta det lugnt med drickandet under dagen! För den som inte helt avstår är det där med varannan vatten (eller ännu mer) något att överväga. Studentdagens glädjefyllda festligheter och upptåg vill man minnas klart och tydligt.

Hoppet är vår vän, och vi dess löften tro, när vi knyta förbund i den lund, där de härliga lagrarna gro, där de härliga lagrarna gro!

Hurra!

Fakta om Studentsången

Texten till den så kallade Studentsången är skriven av Herman Sätherberg, född i landskapet Södermanland. 

Musiken komponerades av prins Gustaf.