Öppna plånboken – räddningstjänsten får kosta

På måndagskvällen reste sig en rökpelare som syntes lång väg. Den stora plåthallen på Värmbols industriområde hade börjat brinna – rejält.

På måndagskvällen reste sig en rökpelare som syntes lång väg. Den stora plåthallen på Värmbols industriområde hade börjat brinna – rejält.

Foto: Carina Bergius

Ledarkrönika2024-04-10 18:53
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Eld kan vara en allierad. I människornas tidiga historia innebar den värme och ljus när det var kallt och mörkt. Det kunde även skrämma bort rovdjur. Förvisso kan elden även idag vara en samlingspunkt för många. Men i dag är den mindre nödvändig i vardagen än förr. Nu är det närmast helglyx – ofta i kaminer eller i valborgsbrasor.

Eld är också en farlig fiende. Dess lågor kan sluka och skada både människor och egendom. Konsekvenserna kan, om man inte är uppmärksam, bli stora. Många katrineholmare har de senaste dagarna fått uppleva just detta på nära håll. På måndagskvällen reste sig en rökpelare som syntes lång väg. Den stora plåthallen på Värmbols industriområde hade börjat brinna – rejält. 

På onsdagen brann det fortfarande på en del ställen av lokalen. Och det är nu svårt att veta hur stor förstörelsen verkligen är – även om tidningens bilder är delvis avslöjande. Av vad som går att läsa i tidningen har det förvarats en rad olika saker i detta gigantiska förråd. Det verkar i alla fall handla om ett tjugotal fordon som hade förrådet som vinterplats – bilar, lastbilar, husvagnar, båtar. Men ett lokalt företag ska även ha förvarat litiumbatterier i lokalerna. Att det senare brunnit är särskilt oroande – röken och kemikalierna från sådant kan vara riktigt skadligt mot miljö och människor.

När förlusterna, för företag och enskilda, ska räknas blir det nog inte frågan om småsummor. Som tur är har ingen människa skadats eller avlidit till följd av branden. Det är en stor tröst i ett annars sorgligt läge.

Vad som orsakat branden är ännu oklart. På måndagskvällen upprättade polisen en anmälan om allmänfarlig ödeläggelse. Och under onsdagen meddelade polisens utredare Magnus Larsson att myndigheten i alla fall inte längre tror att branden är uppsåtlig. Nu får allmänheten låta polisens utredningskugghjul snurra på – med tiden kommer bilden antagligen att klarna.

Vad som startade branden är givetvis en viktig fråga. Det kommer säkert även diskuteras massa annat i Facebookgrupper och vid köksbord. Hur förebygger man brand i förvaringsutrymmen och företagsbyggnader bäst? Vilka konsekvenser brinnande litiumbatterier och släckningsarbete har på kringliggande miljöer. Hur allmänheten betett sig när den varnats för rök och eld. Men även vilka lärdomar räddningstjänsten drar av utryckningen. Allt detta är relevant och viktigt.

Men några saker är värda att lyfta i detta läge. 

Först: Tidningens bevakning av branden är mycket värdefull. Reporter var snabbt på plats för att rapportera om händelseutvecklingen på måndagskvällen. Det visar på ett genuint engagemang för tidningens bevakningsområde. Men också vikten av lokaltidning. Katrineholms-Kuriren är på plats.

Sedan: Räddningstjänstens betydelse för samhället. När väl olyckan är framme, oavsett om det är frågan om brinnande fastigheter, trafik- eller drunkningsolyckor, ja då är vi alla väldigt tacksamma över att det finns en räddningstjänst. Därför är det också viktigt att de insatser som Västra Sörmlands räddningstjänst (VSR) gör för vår del av länet värderas därefter. Men att vårda arbetsmiljö och erbjuda schyssta arbetsvillkor och löner kostar. Det vore klokt av kommunerna Vingåker och Katrineholm, som finansierar VSR, att öppna plånboken.