Hårdföra radikaler i Trumps följe

Foto:

Ledarkrönika2024-07-18 17:30
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det är inte svårt att upptäcka det osammanhängande och motsägelsefyllda i den amerikanska Trumphögerns vallöften och ståndpunkter. Detta kommer mycket från ledaren själv.
Ett fåtal stabila attityder – som att vara mot frihandel och tycka illa om USA:s viktigaste allierade i Västeuropa, Japan och Sydkorea – har han dock haft i många årtionden. När det gäller ekonomisk politik, försvarsfrågor, utbildning och sociala frågor kan det mer förefalla vara ett sammelsurium, samt bluff, båg och gång på gång upprepade osanningar.

Men många som nu vill få eget inflytande genom att underordna sig kulten av Trump och det ihåliga talet om att skydda enkelt folk mot "eliter", har klara begrepp om hur de ska använda makten till annat.
Där finns en del företags- och överklassintressen, däribland delar av olje-, kol- och andra fossilbranscher, där de inte vill anpassa sig efter en ambitiös klimatpolitik, utan förhindra den.
 

Vidare finns en intellektuell, delvis akademisk högerriktning, som vill snabbt ändra mycket i samhällssystem och styrelseskick. Det ska därmed bli svårt för väljarna att med sina röstsedlar få reformer i andra riktningen.
Dessa Trumpanhängare vill hårdpolitisera förvaltningsinstitutioner och domstolar, och såvitt möjligt få valsystemet att favorisera den egna sidan.

Ett sådant program har radikal höger till stor del kunnat genomföra i Ungern. Där är pressfriheten så gott som helt eliminerad. Nära ideologiskt släktskap och organiserad samverkan finns nu med Orbánstyret i Budapest, som i delar av republikanernas ytterhöger ses som en förebild.
USA har blivit mer sårbart för detta slags underminering inifrån av den demokratiska ordningen, då politiseringen av domstolarna förstärkts och gett en radikal del av högern mer övertag.

Skillnaden i delstaternas tyngd, i både senats- och presidentval, har med åren kommit att mer än förut gynna republikanerna. Förr brukade de båda stora partierna ha sitt stöd mer fördelat mellan land och storstad och mellan små och stora delstater

Även om de inte når en majoritet av rösterna har republikanerna god chans att komma åt både presidentmakt och en blockerande ställning i kongressen. Ett sådant läge ska, planeras det inom Trumphögern, utnyttjas för att rensa ut i regeringsdepartement och myndigheter 

Från en tankesmedja som blivit centrum för förberedelser för ett maktövertagande förordas nedstängning av klimatforskningen hos NOAA. Det är en av USA:s viktiga naturvetenskapliga myndigheter, som fått global betydelse med att öka kunskapen om vad som sker med atmosfär och världshav.

Vad Trump och hans vicepresident kandidat J D Vance kan ställa till med för Ukrainas överlevnad och för många andra demokratiers säkerhet finns det stor anledning att oroa sig för. Dessutom: Bakom Trump döljer sig också aktörer som vill slå sönder globalt viktiga naturvetenskapliga resurser – och därmed skada även andra länders klimatpolitik.