Ekonomiskt kvacksalvande med Trump

Foto:

Ledarkrönika2024-08-02 05:50
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I tisdags gjordes en lagändring i Ryssland.  Företagen där fick rätt att göra utlandsbetalningar i kryptovalutor som bitcoin. Tanken är att underlätta att västs sanktioner kringgås genom dolda betalningar till de mellanhänder och ryska agenter som sköter smugglingen.

I lördags höll Donald Trump ett valtal i Nashville på en näringslivskonferens av ovanligt slag – de som samlades var sådana som gjorde affärer med kryptovalutor, spekulerade i deras kursutveckling, gjorde reklam för dem eller utvecklade tekniken för dem.

Trump hade bytt åsikt om bitcoin och sådant, och blivit en överentusiastisk anhängare. Nu skulle han göra USA till ”världens kryptohuvudstad” och till en ”supermakt inom bitcoin”.

Inför tusentals bitcoinentusiaster och bitcoinprofitörer sade han att han ville att lagstiftningen om kryptovalutor ska skrivas av sådana ”som älskar er bransch”. I gengäld har han fått stora bidrag till valkampanjen från företag som håller på med kryptovalutor.

De känner sig trängda av Joe Bidens administration och av de myndigheter i USA som ska skydda finansiell stabilitet och förhindra narkotikasmuggling och ekonomisk brottslighet.

För penningtvätt och för andra transaktioner som inte tål dagsljus är kryptovalutor ett användbart verktyg. Det kan belysas med ett svenskt exempel.

En narkotikabrottsling som hört ihop med langarsajten ”Flugsvamp” och dömts till ett mycket långt fängelsestraff smet till Turkiet men har nyligen fångats in där. Då uppmärksammades också att de vinster på brott han dömts att lämna ifrån sig till svenska staten var ett mycket stort belopp – i den vanligaste kryptovalutan bitcoin. Det var ju den som använts i knarkaffärerna.

Bitcoinlobbyn som lärt sig att avsky finansministern, finansinspektionens chef och riksbankschefen i USA har nu värvat Trump i förhoppningen att få dem alla avsatta. På motsvarande sätt har Trump samlat in ännu större belopp i kampanjpengar från det slags fossilföretagare som vill slippa ifrån klimatpolitiken.

Gentemot de mer vanliga väljare som han hoppas få röster från har Trump ett ekonomiskt budskap av annat slag, satt på pränt i det valprogram hans medhjälpare dikterat. Han ska snabbt driva fram sänkt prisnivå – det som kallas deflation – och det ska han göra främst med att låta det pumpas upp mer olja och fossilgas i USA. Det kan förvisso gynna vissa energibolag, men att det skulle kunna sänka konsumentpriserna i allmänhet är bara inbillning.

Däremot skulle höjda konsumentpriser och kostnadsökningar för många insatsvaror i näringslivet bli resultatet av Trumps favoritidé, höjda tullar, som också breddas till en större del av, kanske hela, USA:s import.

Då hjälper det inte att bygga upp en alternativ valutareserv i bitcoin, ett annat Trumphugskott.

Trump är en ekonomisk charlatan. Omsvärmad av särintressen. Även samhällsekonomiskt är karln en säkerhetsrisk.