Buschs vevande mot muslimer är ovärdigt

Tycker man det är rätt att "stena kvinnor som inte bär slöja" hör man inte hemma i Europa, tycker KD-ledaren Ebba Busch. Men vad för konkret politik hon erbjuder är oklart.

Tycker man det är rätt att "stena kvinnor som inte bär slöja" hör man inte hemma i Europa, tycker KD-ledaren Ebba Busch. Men vad för konkret politik hon erbjuder är oklart.

Foto: Anna Tärnhuvud/SVD/TT

Ledarkrönika2024-06-01 10:58
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Europa kan gå förlorat. Det varnade KD-ledaren Ebba Busch för i en intervju i Dagens Nyheter (28/5).

Vad är det då Sveriges vice statsminister varnar för? Är det Putinrysslands fruktansvärda krig mot Ukraina? Eller kommenterade hon farorna med att fler stolar i EU-parlamentet kan fyllas med ytterhögern och dess lakejer? Allt detta är saker värda att varna för. 

Men nej.

Återigen får vi höra att det är muslimer, och deras eventuella värderingar, som är den stora faran. I alla fall om man frågar Busch. Muslimer måste anpassa sig till de europeiska värderingar. Annars hör de helt enkelt inte hemma i Europa, är partiledarens besked. 

Så vilka är dessa värderingar som borde utesluta människor från att bo inom EU:s gränser?

Busch radar upp flera exempel på avskyvärda värderingar. Tycker man att det är rätt att "stena kvinnor som inte bär slöja" eller att "kasta ut homosexuella ifrån höghus för att de älskar någon av samma kön", eller praktisera utomrättslig halshuggning ska man helt enkelt lämna kontinenten, gör hon klart. EU bör därför, enligt henne, finansiera återvandring av muslimer med den sortens åsikter.

Ja, det finns människor i Sverige och inom EU som bär på den här sortens brutala åsikter. När sådana uttrycks eller får ta utrymme i det offentliga samtalet – och i vardagen – ska det markeras mot. Men människors åsikter och uppfattningar går inte att lagstifta bort. Folk måste kunna ha både obekväma och grymma åsikter. Personliga eller privata uppfattningar är något annat än faktiska handlingar som skadar andra människor. Och som journalisten i intervjun påpekar – stenande av kvinnor och mördande av homosexuella är redan olagligt i Sverige (och i övriga EU-länder). Precis som andra brott är detta redan en fråga för rättsväsendet att hantera.

Vad är det för politik Busch föreslår inom EU-samarbetet? Ska muslimer (och andra?) åsiktsregistreras för att sedan kastas ut ur land och union när de "tycker fel"? Det skulle vara rättsvidrigt och gå rakt emot det Europa Busch säger sig vilja skydda.

Men det där med konkretion är inte något partirepresentanter kostar på sig i valtider. I alla fall inte inom KD. Det viktigaste är att synas och bryta igenom mediebruset. Då är det varmluft och svepande uttryck som gäller. Oavsett om det är politik man vill genomföra eller om det är betydande överdrifter.

För KD är dessa valtider särskilt betungande – partiet riskerar halka ur EU-parlamentet. KD är inte ensamt om detta, både L och C ligger under parlamentets spärr, men i den ena väljarundersökningen efter den andra talar opinionen till partiets nackdel.

Resultatet i EU-valet kan även färga av sig på Busch. Hon har redan dragit partiet högerut, vilket inte uppskattas av en del forna kärnväljare. Hennes hantering av Johan Ingerö samt Sara Skyttedal ses inte heller med blida ögon. Ett EU-nederlag skulle vara ännu en sak, ovanpå allt detta och tappet i riksdagsvalet, som skulle belasta hennes partiledarskap. Busch känner antagligen desperationen växa. 

Populisttaktiken att veva mot muslimer och invandrare kan möjligen locka några väljare från SD-hörnet. Men det görs genom att kasta svenska muslimer under bussen. Detta misstänkliggörande är ovärdigt ett demokratiskt fungerande parti.