Det ska byggas så det slår härliga till i Katrineholms kommun. Något som av samtliga borde vara glädjande och välkomnas med öppna armar. Men icke.
Redan 2020 presenterades planer på ett nytt bostadsområde intill Backavallen. Tyvärr skrotades planerna, men 2021 presenterades ett nytt förslag om att uppföra 20 radhus med två våningar, fördelade på tre längor, samt tre högre flerbostadshus.
2023 vann den nya detaljplanen laga kraft. Sedan dess har projekteringen pågått. Nu har kommunen sålt den aktuella marken, totalt 13 700 kvadratmeter, till Tegelstaden. Går allt enligt planerna räknar man med att bygget kan starta hösten 2025.
Mycket glädjande.
I mitten av 2020 stod det även klart att kommunen och Coneco enats om ett markbyte. Företaget fick en tomt utmed Österleden på Lövåsen, vid infarten till Knorranvägen. Anledningen? Att det ska byggas bostäder vid Åsporten. Så småningom stod det klart att Sjötorps hus fick ansvaret för projektet, vilka räknar med att kunna bygga drygt 100 lägenheter.
Mycket glädjande, även detta.
92 nya bostäder vid Backa och över 100 vid Åsporten! Kan det bli bättre? Jag tycker inte det. Men kritikerna anser annat. Enligt flertalet kritiska röster, vilka ger sig till känna i Kurirens sociala medier och i kommentarsfältet på hemsidan, skulle det vara bättre att inte bygga något alls. Jag förstår inte den tråkiga inställningen.
Att företag väljer att bygga nya och attraktiva bostäder i Katrineholm är ingenting annat än fördelaktigt. Men ett större urval av bostäder kommer man kunna locka fler människor till Katrineholm. Är det något som en kommun är beroende av så är det just människor.
Invånare leder till fler arbetstillfällen såväl som ett större behov av bostäder. Att privata företag väljer att ta ekonomiska risker, våga satsa och bygga i Katrineholm är något som ska uppmuntras – inte motarbetas. Kostar det skattebetalarna något extra? Knappast. I stället öppnas möjligheter upp. Både vad gäller bostäder och företag.
En del av de kritiska rösterna menar att det vore bättre att restaurera upp de bostäder som tillhandahålls av allmännyttan. Visst kan man göra även detta. Kanske kan de nya byggena få det kommunala bolaget att lägga i ytterligare en växel vad gäller de egna lägenheterna? Men det ena ska inte utesluta det andra.
Jag tror på privata bolag och konkurrens i bostadsfrågan. Det möjliggör en större flexibilitet för invånarna i Katrineholms kommun.
”Det finns en önskan att ha det lite fräschare och finare. Många lägenheter i Katrineholm är slitna och i dåligt skick, så även om det finns ett överskott på bostäder tror jag inte att det finns så många som har högre standard. Flera vill till exempel ha egen tvättmaskin och slippa dela ludd med andra”, säger Pär Knutsson som är vd på Sjötorps hus till Kuriren.
Knutsson sammanfattar det som alla borde förstå.