Minskade barngrupper är rätt väg att gå

Att Katrineholms kommun räknar med att gå miljoner plus innebär att det finns utrymme att handla. Varför inte prioritera barnen – och de förskoleanställda?

Backolars Johan Hermansson.

Backolars Johan Hermansson.

Foto: Mats Edman.

Krönika2024-11-30 16:10
Detta är en ledarkrönika. Katrineholms-Kurirens ledarredaktion är oberoende liberal.

Den senaste tiden har vi kunnat läsa om stora nedskärningar inom kommunen. Katrineholms kommun har som bekant gått ut med att 35 förskoleanställda varslas om uppsägning. Det är många som berörs och vars liv i sådana fall blir förändrade. Det är inte heller första gången det varslas inom förskolan. Så sent som i januari förra året varslades 50 förskoleanställda, barnskötare och barnskötarbiträden. Under hösten samma år varslades ytterligare 15 personer

Att det stundande varslet väcker starka reaktioner kommer inte som en blixt från ovan. Konstigt vore annars. Många ställer sig frågande och känner sig upprörda inför kommunens initiativ, något som framkommer tydligt via Kurirens sociala medier. 

En kvinna, Helena Johansen, har tagit sina åsikter om saken steget längre – och uppmanat till en demonstration. I måndags stod hon utanför Safiren och demonstrerade tillsammans med flera andra. Dagen och platsen var väl valda. Under måndagen samlades nämligen kommunfullmäktige för att klubba nästa års budget.

”Den här demonstrationen gör jag mycket för att visa solidaritet med personalen som varje dag gör sitt yttersta för att göra det så bra som möjligt för barnen”, säger Helena till Kuriren. Och visst förstår man henne? 

Kommunen motiverar varslet med att det inte är rätt att lägga skattepengar på tomma avdelningar på förskolor. Det kan man i och för sig förstå. Helena Johansen tycker dock det är värt att lägga mer skattepengar på att minska barngrupperna, en åsikt som också är fullt rimlig. 

Så vad är egentligen rätt att göra? 

I majoritetens budgetförslag inför 2025 beräknar man att kommunen kommer gå plus 59 miljoner kronor. Varför man inte väljer att minska överskottet och lägga en del av pengarna på förskolan är enligt Johan Söderberg (S) för att man bland annat behöver spara pengar till sämre tider.

Liberalerna är ett av de partier som förespråkar mindre barngrupper i skolan, dels skulle mindre grupper leda till att förskolelärarna kan ägna mer tid åt barnen, dels skulle det kunna bidra till att locka fler till yrket.

”För Liberalerna råder det ingen tvekan om att skolan behöver mer statlig styrning generellt. Och vi behöver mer utbildad personal i förskolan. För att nå dit behöver vi höja yrkenas attraktivitet och få fler att vilja stanna kvar i yrket. Att reglera barngruppernas storlek kan vara ett viktigt steg på vägen för att uppnå det”, säger skolminister Lotta Edholm (L) till tidningen Vi Lärare.

Edholms resonemang är förnuftigt. Givet är att mindre barngrupper och färre barn per förskolelärare att det ypperliga. Det gäller i Katrineholm som på övriga orter i Sverige. Det gäller även inom grundskolans verksamheter. 

Men hur ska man göra om det inte finns tillräckligt med resurser – pedagogiska eller ekonomiska? Kommunerna behöver spara in och då och då skära ner. Människor kommer att bli berörda, oavsett vad som görs eller inte görs. Det är därmed en nöt som är svår att knäcka. I Katrineholms fall har dock Helena en bra poäng, vilken också lutar sig mot Edholms resonemang. I Katrineholm är mer skattepengar på minskade barngrupper rätt väg att gå.

Att Katrineholms kommun räknar med att gå åtskilliga miljoner plus i sin budget innebär att det finns utrymme att både spara och handla. Varför inte prioritera barnen – och de förskoleanställda? Att ge dem de bästa förutsättningarna för såväl trivsel som lärande?