Det är inget fel med att skiljas – dags att bryta stigmat

I dag ser många skilsmässan som ett nederlag, till och med som något skamfullt. Men är alternativet att stanna i en dålig relation bättre? Knappast.

Det är inget fult eller skamligt att gå åt skilda håll, skriver Backolars Johan Hermansson.

Det är inget fult eller skamligt att gå åt skilda håll, skriver Backolars Johan Hermansson.

Foto: Arkiv

Krönika2024-10-19 07:49
Detta är en ledarkrönika. Katrineholms-Kurirens ledarredaktion är oberoende liberal.

Förra året ägde 21 231 skilsmässor rum i Sverige (SCB). Varje skilsmässa skulle kunna ses som ett nederlag, men behöver det verkligen vara så? Kan en skilsmässa snarare ses som någonting positivt? Jag tycker det. 

Att människor växer är förstås naturligt. Ibland växer vi tillsammans och åt samma håll, ibland inte. Att vilja detsamma nu som om tio år är allt annat än självklart. Och visst vill och strävar vi efter att växa? Ibland kan vi göra resan tillsammans med en partner, ibland inte. Så får det faktiskt lov att vara. 

Självklart bör man inte ge upp vid första motgången. Samtliga förhållanden går upp och ner, och så kommer varje förhållande att göra. Dock ska man inte kämpa hela tiden. Känns inte en relation rätt över tid så både får och bör man göra någonting åt det. Ibland går det att lösa svårigheterna ihop, i vissa fall inte. Då är det bättre att göra ett avslut – och skiljas. Och för all del, bli en del av den där SCB-statistiken. 

Avslutet är antagligen svårt när det sker, men med tiden kommer det kännas bättre. Med stor sannolikhet för båda. För vem vill vara i en relation med någon som inte vill det? 

undefined
Oavsett skäl så är det inte fel att skiljas, det är till och med varje människas rätt att göra så om hon eller han vill, skriver Backolars Johan Hermansson.

Ett argument som ofta används när föräldrar vill skiljas är att de borde tänka på barnen i första hand. I många fall är det precis vad föräldrarna gör. Vilka barn vill växa upp med olyckliga föräldrar? Vad är man för förebild om man lär dem att det är normalt att leva i en kärlekslös relation? I mitt tycke en mycket dålig sådan. 

Enligt siffror från SCB, som har tagits fram av Lavendla juridik, låg Katrineholms kommun förra året på plats 14 av 290 vad gäller just skilsmässor (Kuriren, 18/9 – 23). Det var därmed förhållandevis många av katrineholmare som valde att avsluta sina äktenskap jämfört med rikssnittet. Ett misslyckande för katrineholmarna? Jag tycker inte det. Inte alls. Jag ser det snarare som att dessa personer tagit steget mot något som ska göra dem lyckligare än de varit. 

Varje år sker flest skilsmässor under oktober månad. Enligt Stefan Westerberg, som är privatekonom på Länsförsäkringar, beror det på att sommarledigheten bidrar till att sätta saker på sin spets (TV4 1/10). Man kanske haft det körigt en längre tid och sett semestern som ett sista tappert försökt att få det att fungera, men insett att det inte går. Eller så har allt nått sim kulmen när man återigen började gräla över de där petitesserna i tillvaron. 

Oavsett skäl så är det inte fel att skiljas, det är till och med varje människas rätt att göra så om hon eller han vill. Det gäller både katrineholmare och boende i Vingåker – som på alla andra platser. Låt oss påminna varandra om det och tillsammans bidra till att bryta stigmat om att det är någonting fult och skamligt att gå åt skilda håll.