Se till att änderna inte hamnar i sophinken

Katrineholms kommun vill att vildfågel, så som änder och fasaner, ska användas mer flitigt i framtiden.
Tanken är bra, men kommer det att bli så?

Det finns risk att vildanden ratas av de som den är tänkt för och hamnar i soptunnan, skriver Backolars Johan Hermansson.

Det finns risk att vildanden ratas av de som den är tänkt för och hamnar i soptunnan, skriver Backolars Johan Hermansson.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Katrineholm2024-10-26 14:05
Detta är en ledarkrönika. Katrineholms-Kurirens ledarredaktion är oberoende liberal.

Katrineholms kommun har köpt in 3 000 änder som ska serveras i skolor och på äldreboenden. Projektet är en del av kommunens klimat- och beredskapsarbete (Kuriren, 17/10).

Sett ur en klimataspekt är det mer än välkommet att kommunen satsar på närodlat och inte flyger in livsmedel från andra delar av världen. Lika så är det positivt att man tar klimat- och beredskapsarbetet på allvar. Dock måste vi ha i åtanke att det primära när det kommer till såväl skollunchen som lunchen för de äldre är att de äter – och får i sig den näring de behöver. 

Att vi presterar bättre med mätta magar är ingen nyhet. Sett till PISA-undersökningen från 2022, som visade att svenska elever har försämrat sina resultat avsevärt i både matematik och läsförståelse, behöver vi göra allt vi kan för att svenska elever ska ha de bästa förutsättningarna för att nå goda resultat. En näringsrik lunch är en del i det arbetet. Något som även Skolverket konstaterar i materialet Skolmåltiden – en viktig del av en bra skola (2023) i vilken myndigheten lyfter såväl som konstaterar sambandet mellan en god kosthållning och goda resultat i skolan.

En hälsosam kosthållning är förstås viktigt även för de äldre. 2022 kartlade Livsmedelsverket matsvinnet inom äldreomsorgen. 60 av landets 290 kommuner rapporterade att det i genomsnitt slängs cirka en tredjedel av lunchmåltiden. Förutom ett stort resursslöseri är detta en riskfaktor för undernäring. Något som tyvärr är vanligt bland sköra äldre. 

I jakten på att plocka gröna poäng får man inte glömma att det allra viktigaste är att förse både eleverna och de äldre med näring. Därför måste fokus vara att erbjuda mat som verkligen äts. Vilt har en speciell smak och behöver tillagas med varsamhet för att inte bli torrt. Det finns – som med alla nya måltider på en meny – risk att vildanden ratas av de som den är tänkt för och hamnar i soptunnan. Eller så gör den inte alls det. 

Till hösten ska projektet utvärderas. Enligt Camilla Wiström, kommunens måltidschef, är målet att vildfågel, så som änder och fasaner, ska användas mer flitigt i framtiden. Hur det blir med den saken återstår nu att se.