Kräver fler statliga jobb till Katrineholm

Nu har de lokala socialdemokraterna, med Fredrik Olovsson och Göran Dahlström i spetsen, tappat tålamodet. I ett brev till civilministern kräver de att regeringen håller sitt löfte och utlokaliserar fler statliga jobb till Katrineholm.

Göran Dahlström och Fredrik Olovsson kräver att regeringen håller sitt löfte.

Göran Dahlström och Fredrik Olovsson kräver att regeringen håller sitt löfte.

Foto:

Katrineholm2017-07-05 15:00
Detta är en ledare. Katrineholms-Kurirens ledarredaktion är oberoende liberal.

Katrineholms-Kuriren skrev redan i mitten av juni att Katrineholms socialdemokrater var på krigsstigen mot sin egen regering. Löftena om fler statliga jobb till Katrineholm, som gavs i samband med Ericssons nedläggning 2015, har fortfarande inte infriats, trots ett flertal påstötningar.

Nu har socialdemokraterna Fredrik Olovsson, ordförande i Katrineholms arbetarekommun, och Göran Dahlström, kommunstyrelsens ordförande, satt kritiken på pränt, i form av ett brev till civilminister Ardalan Shekarabi. Där skriver Olovsson och Dahlström att "Katrineholms kommun har sammantaget i mer än ett och ett halvt decennium utsatts för hårda prövningar vad gäller arbetstillfällen".

Efter nedläggningarna i början av 2000-talet – då Katrineholm förlorade Scania, FCI och Flextronics och därmed 2000 arbetstillfällen – utlokaliserades IAF, Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen, till Katrineholm. Men nu vill de lokala politikerna ha en större del av den statliga jobbkakan.

‒Kumla fick stöd när Ericsson la ner där. Då är det rimligt att vi också får det, säger Fredrik Olovsson.

Han framhåller Katrineholm som en lämplig ort för statlig verksamhet, med låga hyresnivåer och närhet till flera större städer.

‒Sörmland är det län som har lägst andel statliga jobb. Kanske har närheten till Stockholm blivit till en nackdel här, när det i stället borde vara en styrka. Det är till exempel enkelt för människor att jobba kvar om verksamheten flyttar från Stockholm till Katrineholm.

Brevskrivarna pekar på att Katrineholm trots de tuffa förutsättningarna ändå har ett varierat näringsliv med många framgångsrika företag. De nämner också jättesatsningen på Katrineholms logistikcentrum och IT-jätten Amazons etablering.

Varför är det då så viktigt med statliga jobb?

‒Det är en annan typ av jobb. Där gör man inte samma sak som i det övriga näringslivet och de kräver ofta en högre utbildning. Ju bredare arbetsmarknad vi får, desto attraktivare blir Katrineholm som ort, säger Fredrik Olovsson.

Vilken statlig myndighet som står överst på önskelistan vill dock inte Fredrik Olovsson svara på.

‒Det viktigaste är att vi får hit den typen av jobb. Inte exakt vilken myndighet det är.