Fotokonstverk revs ner i konsthallen

När en högstadieklass var på besök i konsthallen i veckan revs ett av fotona från estetelevernas utställning om mänskliga rättigheter ner från väggen.

Konstpedagogen Vendela Haviland framför den del av utställningen där ett konstverk revs ner.

Konstpedagogen Vendela Haviland framför den del av utställningen där ett konstverk revs ner.

Foto:

Katrineholm2018-01-25 20:30
Detta är en ledare. Katrineholms-Kurirens ledarredaktion är oberoende liberal.

Med den årliga utställningen i konsthallen vill esteteleverna på Duveholmsgymnasiet ge sin syn på grundläggande rättigheter som på sina håll är hotade och ifrågasatta i vår tid. När en högstadieklass besökte utställningen i veckan blev ett av fotografierna nerslitet och skadat. Fotoverket som revs ner föreställer en kraftigt sminkad ung man och heter "Rätten till att få vara den man är".

Sofia Lycke är konstansvarig på kulturhuset Ängeln och berättar hon blev kontaktad av infodisken om att något hade hänt i utställningen.

– Läraren var helt förtvivlad, men hade inte hunnit uppfatta vem som rev ner bilden och ingen i klassen erkände.

Hon hoppas att det rör sig om ett busstreck utan en djupare innebörd.

– Det vore väldigt sorgligt och allvarligt om så unga personer blir provocerad av en sminkad man och i så fall något man behöver jobba med i skolan. Förhoppningen är att någon faktiskt erkänner att den gjort det och att det blir en diskussion om det. Det kan vara nyttigt att lära sig av det här så att det inte sker igen.

Sofia Lycke tycker att estetelevernas utställning tar upp frågan om mänskliga rättigheter på ett bra sätt och välkomnar skolklasser att se den.

– Men om man vet att den kan väcka starka känslor hos elever är det väldigt viktigt att man pratar med dem innan besöket om allas rätt att vara den man är.

Mats Andersson är lärare på estetiska programmet och har tillsammans med kollegan Christian Lindberg jobbat med eleverna som har gjort utställningen. Han säger att de har haft många diskussioner med eleverna under arbetets gång.

– Det har handlat om upphovsrätt, yttrandefrihet och mänskliga rättigheter och skyldigheter. Vi har inte varit inne på att det kunde bli sådana här reaktioner, utan mer kring att man ska stå för sin bild och vara stolt över att man har ett uttryck som man vill förmedla.

Lisa Karlsson som skapade fotoverket som revs ner är inte ledsen över att det var just hennes bild som drabbades. Hon är mer irriterad över reaktionen, att man sliter ner ett fot från utställningen.

– Min bild handlar om rätten att få vara den man är och det ska inte vara något problem att visa 2018. När något sådant här händer blir det tydligt att vi tror att vi kommit längre än vad vi egentligen har gjort. Jag vet att det har varit blandade känslor bland de som sett utställningen, både glädje, sorg, rädsla och ilska. Det är känsliga bilder som hänger uppe, men huvudsyftet är att få människor att reagera, säger hon.

Konstutställningen

Elevutställningen i konsthallen i kulturhuset Ängeln pågår till den 20 maj och har temat mänskliga rättigheter.

Den är skapad av elever i årskurs två och tre på estetiska programmet, estetik och media, Duveholmsgymnasiet