Nyligen var det släktforskningens dag. Det är allt annat än trist.
Att känna sina rötter är inget att vara rädd för. Ingen väljer sin släkt eller sina förfäder, men det kan vara intressant att veta mer.
Kan det verkligen vara det? Listor med namn, födelse- och dödsår, äktenskapsdatum och hemvist? Generation på generation av män som brukar mark, går till bruket eller dör i förläggning under något krig? Generation på generation av kvinnor som brukar mark, föder barn och dör i barnsäng efter barn nummer sju? I äktenskap som de nästan aldrig har valt själva.
Ja, det är just det och mycket mer: såväl detaljerna som summan gör djupet. Dessutom sätter det den egna vardagen i ett historiskt och personligt ljus.
För den som har många svenska förfäder är det goda förutsättningar att komma mer än hundra år tillbaka i tiden längs de egna släktleden. Inte alltid, men ofta. Det samhälle som höll skriftlig koll på allas tro, liv och leverne – på gott och ont – har också kommit att bevara allehanda kunskaper om individer. Vi är inte produkter av ett ansiktslöst kollektiv, utan mer handfast av många enskilda.
Det finns en goda hjälpmedel för den som vill börja forska, digitalt exempelvis via Riksarkivet eller mer avancerade, ofta avgiftsbelagda tjänster. Det finns många som kan bistå med kunskap och råd inom lokala släktforskarföreningar. Utmaningen att tyda en handstil från 1700-talets mitt är en vuxenutbildning i sig. Det är stundtals ett detektivarbete och kunskapsunderlagen slutar förr eller senare i en återvändsgränd. Men det är resan som gör mödan värd, som Karin Boye formulerade det.
Med den utveckling som sker inom DNA-tekniken går det ibland att hitta släktled som annars hade varit odokumenterade. För den som verkligen vill veta.
Släktforskning ger oss en möjlighet att se mer av det som varit. Inte minst alla dessa präster som i höstrusk och vintermörker plitat ned noteringar om församlingsmedlemmars liv, öden och bortgång. Dokumentation som visat på klasskillnader och moralgränser, med välborne män och lösa kvinnor. Och alla dessa mörka rader av barn som dött, när kopporna drog fram, tiderna var hårda eller goda, i slott och koja. Man får stålsätta sig ibland. Det känns ibland som ett under att någon överlevt.
Visst är det spännande att hitta kopplingar till någon mer känd förfader, någon som har satt ett större avtryck i den ”stora” historien. Fast det är minst lika fascinerande är det att finna att det där enda överlevande barnet av sju, fött i början av 1700-talet när föräldrarna var i 45-årsåldern, har betytt så mycket för just du ska finnas.
Olof Jonmyren är politisk redaktör på Södermanlands Nyheter (c).