Vad kan du göra för din stad?

Malin Lernfelt

Malin Lernfelt

Foto: LNB

Gästkrönika2023-07-15 05:59
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Visst är det tråkigt när kommuner måste spara? Det tycker många. I Jönköping beslutade politikerna till exempel att inte plantera några sommarblommor i de urnor som står utställda på gator och torg. I juni meddelade kommunen på sin hemsida: 

“Det finns ett politiskt beslut om besparingskrav och att spara in på sommarblommorna i våra urnor är en av flera nödvändiga besparingar inom tekniska kontoret. Genom att inte ha några sommarblommor i urnorna sparar Jönköpings kommun cirka 500.000 tusen kronor. Urnorna som berörs står i centrala delar av Jönköping och Huskvarna samt i kommunens kransorter”. 

På sociala medier luftar människor sin besvikelse. “Det är synd och skam” skriver någon. Någon annan påtalar att det är “bedrövligt”. Sen finns det de som inte ser något värde i att gnälla utan tar saken i egna händer. Som Lena Blychert. 

“Jag tänkte att jag orkar inte med alla negativa kommentarer, jag går ut och planterar själv. Är pengarna slut så är de slut. Men vi kan väl göra något själva då?” säger hon (Jönköpings-Posten 11/7).



Lena Blychert tog med sig växter, en del köpta på rea och en del som hon hade hemma, och planterade i stora krukorna på ett av stadens torg.

“Det blir ju aldrig så fint som när kommunen gör det, de gör fantastiska grejer. Men lite kan vi göra. Hälla på en påse frön så att det blir lite fint. Det är ju vår stad”, konstaterar hon.

Det behövs fler människor som Lena. Såna som gör, inte för att de måste, utan för att de vill. För att de förstår att om vi alla bidrar efter förmåga får vi ett bättre samhälle. Naturligtvis får det aldrig finnas ett tvång att medborgarna ska ta över uppgifter eller kostnader som egentligen är kommunens ansvar. Men i situationer där den offentliga sektorn tvingas prioritera det som är allra viktigast, är det oerhört fint om de medborgare som kan dela med sig guldkant också gör det. 



I andra kommuner och städer kan det handla om annat än blommor. Men så länge det är relativt enkla saker som går att fixa med små medel, borde fler inse det kloka i att styra om energin de lägger på att skriva beska kommentarer på sociala medier, till att göra en insats för sin kommun. 

Förhoppningsvis startar Lena Blycherts initiativ en kedjereaktion som sprider sig såväl i Jönköping som resten av Sverige. I bland är det läge att inte fråga vad din stad kan göra för dig, utan vad du kan göra för din stad.

Malin Lernfelt är fristående liberal skribent på Liberala Nyhetsbyrån