Ta bort förbud i Katrineholm och Eskilstuna

Foto:

Gästkrönika2022-07-26 19:40
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

För bara några år sedan var tiggeriförbud en het och omdiskuterad politisk fråga. Men i dag är det få som pratar om frågan i den allmänna debatten.

På riksplanet är Moderaterna och Sverigedemokraterna fortsatt för ett nationellt tiggeriförbud. Trots att ett nationellt förbud inte har genomförts har kommuner möjlighet att inrätta lokala ordningsföreskrifter som förbjuder tiggeri. Denna möjlighet har använts av 14 kommuner i landet, däribland Eskilstuna och Katrineholm.

Men ett förbud mot tiggeri kommer inte åt problemen med fattigdom, Det kommer bara åt symptomen och möjliggör för människor att blunda för problemen.

Visst är det tragiskt att vi i dag har människor i Sverige som sitter på våra gator och tigger. Det är inte något som bör normaliseras eller ses förbi. Dessa personer befinner sig i en otroligt utsatt situation och har få ekonomiska möjligheter att ta sig ur den.

Det är givetvis inte ett bra läge. Däremot är det högst tveksamt att ett tiggeriförbud skulle få några positiva effekter. För att en tiggare ska undgå följderna av ett förbud i Eskilstuna kan de köpa ett tillstånd för 320 kronor som är giltigt i tre månader. Tiggare måste alltså betala för att kunna sitta och ta emot mynt och sedlar från givmilda främlingar.

Förbuden innebär dels att polisen har möjligheten att köra iväg personerna. Men de kan även leda till böter.

Böter är en påföljd som används sällan – men Eskilstuna har stått för samtliga bötfällningar av tiggare i Sverige. Boten för en tiggare utan tillstånd landar på 800 kronor.

Lyckligtvis minskar antalet tiggare i Sverige, men de som fortsatt är kvar lever i stor utsatthet. I stället för förbud bör kommuner möjliggöra bättre samarbete med civilsamhällets organisationer – som gör enorma insatser för dessa människor.

Man bör se över lagar och byråkrati som sätter käppar i hjulet för att dessa människor ska ta sig ur sin situation. Men man bör inte inrätta förbud som underlättar för politiker att blunda för problem, flytta dem någon annanstans och glömma dem.

Det är tragiskt att detta beslut fattats i två sörmländska kommuner.

Eskilstuna och Katrineholm bör slopa sina tiggeriförbud nästa mandatperiod. 

Nora Karlsson är under sommaren ledarskribent på Södermanlands Nyheter (C)