Sörmland måste få mer vård för pengarna

Olof Jonmyren

Olof Jonmyren

Foto: Sörmlands Media

Gästkrönika2023-09-07 15:50
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Region Sörmlands verksamheter behöver bli mer effektiva. Det är många utgifter som måste nagelfaras samtidigt – och det går. 

Redan före sommaren beskedet att resultatet måste förbättras med 500 miljoner över tre år. Inflation, räntor och pensionsavtal driver på. Att Region Sörmland har det största beräknade underskottet i landet inför 2024 gör inte läget enklare. Om regeringen inte ger rimligt höjda statsbidrag i höstbudgeten då måste kostnaderna minska ännu mer i regionen. I början av juni tillsattes en politisk beredningsgrupp, med samtliga folkvalda partier, för att jobba brett med de åtgärder som måste till. Alla har kunnat dra sitt strå till den stacken. 

Det är kris, men inte katastrof. Om delar av oppositionen skriker har regionledningen mumlat alldeles för mycket.

Den nya regionledningen, ledd av Christoffer Öqvist (M), förtjänar kritik för att inte ha motverkat kostnadsutvecklingen tidigare och talat mer klarspråk.

Det går också att kritisera den föregående regionledningen, ledd av Monica Johansson (S). Pandemiåren gav tillfälligt mycket stora statsbidrag, men det gjordes inte tillräckligt för att anpassa verksamheten i slutet av pandemin och efter denna våren 2022. Priset betalas nu.

De stora pengarna gav inte en kraftigt förbättrad tillgänglighet. Ett exempel är tillgängligheten per telefon. Antalet besvarade samtal till vården i vår region under hösten 2022 var betydligt sämre än genomsnittet för alla regioner. Tillgängligheten för så kallad medicinsk bedömning i Sörmland har stadigt legat under genomsnittet sedan mars 2019.

Andra regioner är mer effektiva.

undefined
Sveriges kommuner och regioners väntetidsstatistik visar att Sörmland har sämre tillgänglighet per telefon än regionerna i genomsnitt. Trots de stora ekonomiska tillskotten under pandemin.

Det kommer att bli personalminskningar, säger Öqvist. Sedan beror allt på hur det görs. Regionen har många verksamheter, allt är inte vård. Mindre avgiftshöjningar och liknande ger flera bäckar små. En annan källa till effektivitet är det som i underlaget kallas för ”kloka kliniska val”. Det innebär att aktivt välja bort slentrianåtgärder som inte är motiverade för den enskilda patientens nytta. Görs detta rätt avvägt, då minskar behovet av omfattande kostnadsminskningar på andra håll. 

Kostnaderna för hyrpersonal kan minskas mer. All administration bortom det direkt medborgarnära behöver smalas av. En ny regiondirektör har att ta nya grepp.

undefined
Sveriges kommuner och regioners väntetidsstatistik visar att Region Sörmland är sämre än genomsnittet av landets regioner på att leverera en medicinsk bedömning inom tre dagar. Så har det varit sedan mars 2019.

Skatten då? Det vore olämpligt att öka den belastningen för sörmlänningarna. Höjd regionskatt slår på samma sätt som höjd kommunalskatt: det ger hårdast effekter för sörmlänningar med låga inkomster. Det slår direkt mot hushåll som redan kämpar med effekterna av hög inflation och stigande vardagsräntor.

I nästa vecka kommer mer detaljerade besked, men inga partier kan spela chockade. Alla har sett det komma.  

Olof Jonmyren är politisk redaktör på centerpartistiska Södermanlands Nyheter. Texten har tidigare publicerats där.

Redan före sommaren beskedet i Region Sörmland att resultatet måste förbättras med 500 miljoner över tre år. Nu blir konsekvenserna stegvis mer tydliga.
Redan före sommaren beskedet i Region Sörmland att resultatet måste förbättras med 500 miljoner över tre år. Nu blir konsekvenserna stegvis mer tydliga.