Sjukfrånvaron är nu den största utmaningen

.

.

Foto: Sörmlands Media

Gästkrönika2022-01-18 18:21
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Under hela pandemin har testning varit en hörnsten i smittbekämpningen. ”Du ska lämna PCR-prov för covid-19 om du har symtom, även om du är vaccinerad. Det gäller vuxna och barn från förskoleklass”, som det står på 1177.se. Folkhälsomyndigheten har samma uppmaning till alla med symtom: ”Stanna hemma. Testa dig.” Men hur länge till?

PCR-testningen faller på eget grepp då det är svårt att få tider. Testerna är dyra och provtagningen kostar resurser som kan användas till annat. ”Låt bli att testa dig”, säger i stället Tomas Bergström, professor och överläkare vid Sahlgrenska i Göteborg (Expressen 18/1).

Vad han och fler andra läkare nu menar är att vi ska låta bli att testa oss om vi har milda symtom, inte är i riskgrupp eller jobbar inom vården. Utrymmet för testning kan då öka för riskgrupper, inom vården och på äldreboenden. 

Strategin under omikronsmittan är att fördröja smittspridningen så att vården kan klara belastningen. Det verkar också fungera då antalet inlagda i intensivvården bara ökat marginellt de senaste veckorna. Det totala antalet sjukhusinläggningar har ökat mer, men då måste man ta hänsyn till att en del befinner sig där huvudsakligen på grund av andra sjukdomar.

Betydligt svårare kan det bli att klara bemanningen de närmaste veckorna, i hela samhället. "Håll förskolebarnen hemma", vädjar Uppsala kommun i ett pressmeddelande på tisdagseftermiddagen. Skälet är sjukfrånvaro bland personalen. När omikron sprider sig som en löpeld gör också sjuk- och vab-anmälningarna det. Förslagen om kortare karantäntid kommer troligtvis för sent för att kunna ha effekt.

”Känner du dig förkyld, utgå från att det är omikron”, säger Johan Styrud, ordförande vid Stockholms läkarförening, till Sveriges Radio (18/1). På samma sätt kan man utgå från att de övriga i hushållet också får den mycket smittsamma varianten. Och måste stanna hemma från skolan och sina jobb.

Antalet covidfall i Storbritannien sjönk den senaste veckan med över 40 procent, från 1,2 miljoner fall den första veckan i januari till 700 000 förra veckan. Det inger hopp, även om vi svenskar ska vara försiktiga med slutsatser när smittkurvan viker. Mörkertalet för positiva fall är redan högt, och kommer att stiga ytterligare när färre testar sig.

Testningen var ett sorgebarn i Sverige under våren 2020, då den behövdes som bäst, när smittspårningen var nyckeln till att hålla äldre och sköra borta från smitta. De breda masstestningarna har nu gjort sitt, men lärdomen inför kommande pandemier är oavvisligen att en omfattande testning måste finnas på plats från dag ett.

Johan Rudström är ledarskribent på Upsala Nya Tidning (lib).