Självklart ska du ha en majblomma eller två

Foto:

Gästkrönika2023-04-18 21:09
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Den första majblomman köps av drottning Silvia, som traditionen bjuder. Sedan är det fritt fram för oss andra. Och det finns många goda skäl att ta vara på den möjligheten, inte minst så för borgerligt sinnade människor.

Majblomman förkroppsligar nämligen mycket av det vi håller för kärt. Det är beviset på att civilsamhället inte bara är starkt utan har förmågan att förändra världen till det bättre och det utan att tvinga fram deltagande. Så har det varit ända sedan 1907 när den första majblomman såldes. Då kostade den tio öre, årets majblomma i det klassiska formatet kostar 30 kronor. Men de insamlade medlen går då precis som nu till utsatta barn.

Kvinnan bakom majblomman hette Beda Hallberg. Hon var engagerad i Göteborgs frivilliga fattigvård och blev med majblomman ett stort namn i Göteborg. Och senare i Sverige som helhet. Hon lämnade efter sig ett enastående arv som vi alla har att förvalta.

Vi måste agera utifrån vår övertygelse om att barn inte förtjänar att leva i fattigdom och inte bara prata om det. Med den nuvarande ekonomiska situationen har dock andelen barn som lever under dåliga ekonomiska förhållande ökat markant. Majblommans riksförbund hoppas på att i år komma tillbaka till försäljningsnivåerna från före pandemin. Låt oss hjälpa dem med det, det behövs. De hoppas att nå målet 68 miljoner kronor. Det kan vi rimligtvis klara av.

Nu går det åter att köpa sina majblommor med kontanter och gör det om det är det enda alternativet som fungerar för dig. Men har du möjlighet så använd gärna Swish. Det är ingen hemlighet att ungdomsrånen har ökat kraftigt. Enligt Brå ökade rånen mot personer under 18 år med 90 procent mellan 2016 och 2019. Numera är det förenat med risker att sälja majblommor. Men ju mindre kontanter försäljarna hanterar desto säkrare blir det förhoppningsvis för dem. 

Premiäråret 1907 stod följande att läsa i Göteborgs handels- och sjöfartstidning: "Överallt, var man kommer, ser man den på rockslag och kappor, i halsdukar och sjalar. Affärsmannen, arbetaren, gubben och barnet, konduktören i spårvagnen, polisen, kajakåkaren, kusken – alla bär blomman och känner i luften att alla är glada över att få vara med. Det är idealet bland idéer: enkel, entusiasmerande och givande."

Det är en målbild värd att aspirera på. Majblomman är för alla och förhoppningsvis vill alla göra sitt.

Daniel Persson är politisk redaktör på Norrbottens-Kuriren och texten har publicerats där tidigare