Notera att Älder gÄr före riskgrupp

.

.

Foto: Södermanlands Nyheter

GÀstkrönika2021-04-25 19:25
Det hĂ€r Ă€r en krönika. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Den svenska vaccinationsprocessen Ă€r inte lika snabb som i ett antal andra lĂ€nder. ÄndĂ„ tickar vaccinationsarbetet pĂ„. Samtidigt ger smittspridningen och antalet som mĂ„ste tas in pĂ„ sjukhus fortsatta skĂ€l att vara bekymrad. 

Det finns och kommer att finnas mycket att lĂ€ra utifrĂ„n de processer som pĂ„gĂ„r, regionalt och nationellt. Det gĂ€ller exempelvis att klĂ€mma ut mesta möjliga vaccinationskraft ur de doser som görs tillgĂ€ngliga. 

Enligt den preliminĂ€ra tidplanen för vaccinationerna var fas 3 inte tĂ€nkt att inledas i maj, men Sörmland ligger före plan. En mycket stor del av sörmlĂ€nningarna över 70 Ă„r har fĂ„tt sin första vaccinationsdos, över 95 procent. DĂ€rmed öppnas nu för yrkesverksamma generationer, först personer över 60 Ă„r. 

Personer i riskgrupp, men under 60 Ă„r, fĂ„r vĂ€nta pĂ„ sin tur. Är dessa alltsĂ„ mer ”tĂ„liga” Ă€n de som Ă€r 60 plus och inte del av riskgrupp? Det officiella svaret Ă€r ja. I myndigheternas information Ă€r det Ă„lder – och kön – som bedöms pĂ„verka risken mest för att bli allvarligt sjuk i covid-19, enligt en brittisk studie och en mer begrĂ€nsad svensk

Stort fokus har dĂ€rför varit pĂ„ personer över 65 Ă„rs Ă„lder. LikvĂ€l har en upprepad faktor under hela pandemin varit sĂ„ kallat underliggande sjukdomar. NĂ„gra riskgrupper var pĂ„ goda grunder del av den föregĂ„ende vaccinationsfasen, men inte alla. 

I definierad riskgrupp ingÄr personer med en mÀngd sjukdomar eller tillstÄnd. AlltifrÄn kronisk hjÀrt- och kÀrlsjukdom, dÀribland högt blodtryck, till lever och njursvikt, men Àven extrem fetma, diabetes och Downs syndrom ingÄr. Alla dessa, under 60, fÄr vÀnta lite till. Det kÀnns fyrkantigt tÀnkt. Nog borde det finnas nÄgra med ett mindre mÄtt av utsatthet och andra med ett större inom en sÄ bred mÄngfald? Om vi ska vara noga.

Olof Jonmyren Àr politisk redaktör pÄ Södermanlands Nyheter (c).