Ladda för bättre och smartare lagring

Gästkrönika 10 augusti 2022 21:21
Detta är en ledarkrönika. Katrineholms-Kurirens ledarredaktion är oberoende liberal.

I förra veckan kom besked om att lastbilstillverkaren Volvo bygger en batterifabrik i Mariestad, en nyckelproduktion för framtidens behov. En hållbar, klimatvänlig batteriutveckling för bilindustrin och andra fordon är värdefull på många sätt. Ett samhälle som vill se människor i rörelse behöver privatfordon som hänger med i utvecklingen. 

 

Regeringen har nu tillsatt en så kallad batterisamordnare för att stötta projekten med batteritillverkning i Sverige, där flera stora aktörer redan finns. Landskapet med batterifabriker växer, i allt från Mariestad till Västerås, Göteborg, Södertälje och Skellefteå. 

Just samordnarens roll ska inte överskattas, det är teknikutvecklingen, affärsmodellerna och de faktiska lösningarna som avgör. Däremot vore det utmärkt om vi slapp se omständlig byråkrati, svag planberedskap och knöliga regelverk lägga onödiga hinder för utvecklingen i Sverige. 

 

Just försöken att få fram bättre och mer hållbara battericeller är något som ledarsidans läsare under åren kunnat följa i några av KK:s gästkrönikor, de med tio-listor med goda nyheter i månadsskiftena.

Sett i ett bredare perspektiv krävs nya, smartare energilagringssystem både i stort och smått. I inte minst för att på bästa möjliga sätt maximera effekterna av grön energiproduktion från exempelvis vindkraft och solkraft, något att fylla på med vid hög produktion för senare användning. 

 

Ett samhälle som kommer att vara alltmer beroende av elenergi på allt fler områden lär ha god nytta av storskalig laddningskapacitet, inte minst nära produktionskällorna.

I förlängningen behöver vi även en utveckling för energilagring som möter enskilda hushålls behov och kanhända bidrar till att spara en och annan kostnadskrona i dyrtider. 

Olof Jonmyren är politisk redaktör på Södermanlands Nyheter (c).


 
 
 
 
 
 

Ämnen du kan följa
Läs mer!

Insändare: Visa solidaritet och spara energi

Visa solidaritet och spara energi

Debatt: Återigen står vi inför en perfekt storm

Återigen står vi inför en perfekt storm

Debatt: Underlätta för industrins gröna omställning

Underlätta för industrins gröna omställning

Debatt: Ge råd om el över kommungräns

Ge råd om el över kommungräns

Insändare: "Kärnkraften är dyr, miljöfarlig, svårreglerad"

"Kärnkraften är dyr, miljöfarlig, svårreglerad"
Visa fler