Jo då, en del pengar kan lukta riktigt illa

Foto: Sörmlands Media

Gästkrönika2022-03-02 19:06
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

SSAB:s beslut att stoppa all handel med Ryssland bör följas av andra. I de kommersiella miljöer där den ryska regimens företrädare och anslutna oligarker agerar finns inte längre något business as usual. All handel med Ryssland är olämplig. Annars kommer det att fläcka varumärken. Med det blod som nu spills där Putin-regimen försöker krossa den fria staten Ukraina. 

Det sägs att "pengar luktar inte", men det är fel. Pengar luktar när kunderna är medvetna om vad de använts till eller tjänats på. Moral och värderingar ingår också i affärslivet. Handel är bra för att stegvis luckra upp låsta och stängda samhällen, att liberalisera ekonomier och motverka utbredd fattigdom. Kapitalismens kraft gör i huvudsak nytta. 

Men. 

Det vi har sett från diktaturen Kinas agerande och det Putin-styrda Rysslands, är hur det kommersiella utbytet lätt blir moraliskt korrumperat. Rädslan av störa sig med makten, att tappa ekonomiska fördelar ökar risken för självpåtagna munkavlar, när dessa regimer begår grova övergrepp eller till och med krigsbrott. 

Goda affärer kräver hållbara affärer, inklusive en demokratisk ryggrad.

Inget är helt skinande rent, men alla kan anstränga sig. Inte minst gäller detta olja och gas. Där har EU inte stoppat importen från Ryssland helt. Bolag som Fortum och Uniper, tunga aktörer i svensk kärnkraft, har inte stängt sin verksamhet i Ryssland än. En annan energijätte däremot, BP, valde att dumpa sitt innehav i ryska oljebolaget Rosneft, vilket är delvis ägt av ryska staten. En post värd närmare 131 miljarder svenska kronor. 

Nej, det är inte säljarens marknad. Många svenska sparare sitter med egna Rysslandsfonder och Rysslandstunga Östeuropafonder, men det stora och det lilla ägandet är del av samma problematik. 

Många av oss förlorar på det som sker. Men Ukraina riskerar att förlora allt.

Argumenten för att hålla uppe kommersiella utbyten för att stärka ”goda” krafter är i nuläget för svaga. Sanktionerna stoppar automatiskt vissa utbyten, om vi exempelvis lyssnar till lokala CTT Systems och Oxelösunds hamn. I andra fall måste det till mer aktiva val att rakt av låta bli att handla. Att ta de förluster som följer.

De företag som nu släpper utbyten, kontrakt och kopplingar till ryska intressen gör därför rätt. Många agerar i sista stund, det är inte så konstigt. Att ha låtit sig luras av påståenden om att kritiken mot Putinregimens återerövringspolitik – i en anda av Sovjet och rysk imperialism – var överdriven, det var måhända bekvämt. Men den tiden är förbi. 

För varje dag och natt som Ukrainas försvar och folk håller stånd mot det ryska anfallskriget växer möjligheterna för att fler i framtida generationer av européer ska kunna växa upp fria från förtryck. Där fler får forma sitt liv med individuella fri- och rättigheter.

I detta krig kan inte näringslivet stå neutralt.

Olof Jonmyren är politisk redaktör på Södermanlands Nyheter (c).