Framtid är lika fint som försommar

Olof Jonmyren, politisk redaktör SN

Olof Jonmyren, politisk redaktör SN

Foto: Sörmlands media

Gästkrönika2023-06-10 13:18
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Framtiden är i grund och botten en bra plats. Årets studenter i välkomnas varmt på den resan. Det var länge sedan vi såg ett studentutspring i en tid som präglades av konjunkturoro, stigande räntor och avsmalnande vardagsmarginaler för de flesta. Det betyder inte att känslan av att ha klarat gymnasiet är svagare. Varje kull unga som släpper taget om den invanda skolstyrda vardagen ser sin stund i solljuset. 

Det är rätt att njuta. Tids nog måste mörkare moln hanteras, men glädjen över en avklarad studietid grumlas inte för det.  

Det är du som student som bär framtiden med dig. Det är dina val som styr din utveckling och din livsresa. Den behöver inte alls följa dina föräldrars. Tack och lov.

undefined
Slutet på en era och samtidigt början på något helt nytt. Livet efter studenten erbjuder så mycket.

När vi talar om att äga sin framtid är det just detta som tål att strykas under med ett tjockt streck. Tillgången till högre utbildning och möjligheterna till att utveckla spetskompetenser på egna meriter, är mycket goda, men inte utan krav. 

Några av kompisarna från klassen springer vidare, rakt in i högskolemiljöerna. Andra gör annat. De fortsätter på sommarjobbet efter sommaren eller hoppar in i ett annat jobb – något som kittlar fantasin och/eller något som betalar räkningarna. Inte för att det är något som ska vara hela livet, utan för att egen inkomst ger utrymme för ökad egen frihet. Ytterligare någon söker något utanför landets gränser som lockar: jobb, studier eller vad det nu må vara. Ibland kan det erbjuda en nystart från ett gymnasieliv och en uppväxtmiljö som kan kännas begränsande eller fylld av förutfattade meningar.

undefined
Framtid är lika fint som försommar.

Här följer några rader till dig som nu vinkar farväl till klassrum och kursprov:

Framtid är lika fint som försommar. 

Trots att vi lever i en tid där det finns starka krafter som vill stämpla dig med kollektiva egenskaper ovanifrån. Exempelvis utifrån dina föräldrarna heter, var de är födda eller hur de lever sitt liv. Fastna inte i den fällan. Den nya dagen gryr, som Karin Boye skaldade.

Fördomar och von Oben-attityder har alltid funnits och tyvärr ofta präglat hur samhället agerar. Så också i vår tid. Men se till att bryta med det. Gör det bättre än dagens vuxengeneration.

undefined
Spice Girls - rebeller för sin tid.

En viktig del är att bli vuxen nog att se sina möjligheter. Var inte rädd för att be om hjälp eller fråga om råd. Det finns mycket stora värden i att lyssna och lära, men det kräver att man drar egna slutsatser. Det är ingen slump att unga rebeller återkommer som ideal, decennium efter decennium. Från Elvis och The Beatles till Madonna, Spice Girls och… <klistra här in valfri betydligt mer nutida profil som fyller den funktionen>. En sådan ådra tål alltid att odlas i någon mån. Det ger inte nödvändigtvis den enklaste vägen, men det är din egen.

Grattis till studenten!

Olof Jonmyren är politisk redaktör på centerpartistiska Södermanlands Nyheter. Texten har tidigare publicerats där

Nu väntar steget ut i vuxenlivet - och i världen.
Nu väntar steget ut i vuxenlivet - och i världen.