Stiftelsen Doku, som granskar den islamistiska miljön i Sverige, uppmärksammar angreppen mot svensk socialtjänst (27/1). På forum, kanaler och grupper med tiotusentals följare – ibland hundratusentals – sprids felaktig information. Det hävdas att barn, som omhändertas enligt lagen om vård av unga, kidnappas från muslimska familjer. Motiven påstås vara att man vill göra barnen till kristna, eller tjäna pengar.
Även Kotada Yonus, ansvarig utgivare på arabiskspråkiga nyhetsplattformen Aktarr i Malmö, berättar att det piskas upp ett hat mot den svenska socialtjänsten (DN, 2/2). Det som började med enskilda berättelser på nätet har plockats upp av stora youtubekanaler, däribland en radikal muslimsk kanal med en västkritisk agenda. Går man in på Twitter och skriver "Sverige" på arabiska så "leder alla aktuella taggar till hat mot den svenska socialtjänsten", berättar Yonus.
Socialminister Lena Hallengren (S) kallade det häromdagen för en "obehaglig typ av desinformation". Kommentarstråden till hennes inlägg på Facebook bekräftar problemet. Hallengren anklagas för att ljuga och bedriva "krig mot araber, muslimer och icke-svenska barn". I flera kommentarer står det "Sluta kidnappa våra barn".
Enligt Doku sprids påståenden som att muslimska barn "sätts i icke-muslimska hem och tvingas att äta fläsk och dricka alkohol", att flickor våldtas och tvingas att ta av sig slöjan, att barn måste byta namn och bära kors. Sverige beskrivs som ett fascistisk, rasistiskt och korrupt land. Dessa konspirationsteorier passar islamister, som vill motarbeta integration, som handen i handsken. Enligt Doku har bland andra "utvisningsimamerna" Abo Raad och Fekri Hamad engagerat sig i frågan om omhändertagna barn.
Bristande svenskkunskaper och okunskap om svenska lagar och socialtjänsten utnyttjas av extremister. Riskerna med desinformationen är flera. Dels kan familjer undvika att söka hjälp, av obefogad rädsla över att deras barn ska separeras från dem. Dels kan uppskrämda föräldrar föra barnen utomlands. Lögnerna om socialtjänsten kan dessutom leda till hot och trakasserier mot människor som försöker göra sitt jobb utifrån den lagstiftning som finns att följa.
Redan för flera år sedan uppmärksammades drev och attentat mot socialtjänsten i Botkyrka. En åttaårig pojke hade tvångsomhändertagits efter att pojkens särskola bland annat hade larmat om märken på hans kropp. Två syskon var redan omhändertagna. Med omhändertagandet av åttaåringen förlorade föräldrarna 750 000 kronor per år i assistansersättning.
På Youtube hävdades det att ”ni kidnappar våra barn felaktigt” och det lades ut filmklipp på platserna där brandattentat hade utförts mot socialkontoren i Botkyrka (SVT, 9/11 2015). I klippen talades det arabiska och svenska, en man med stark ställning på en moské i kommunen påstod att socialtjänstens anställda är rasister. En socialsekreterare blev särskilt drabbad. Inte nog med att det sattes eld på hennes arbetsplats, sattes det även eld på hennes bil vid hemmet. Hon hotades, tvingades sälja sitt hus och gå under jorden med sin familj. Socialsekreteraren kände sig "helt ensam" och sade upp sig (DN, 20/2 2016).
Är svenska kommuner bättre förberedda i dag? Det borde de vara.
När jag frågar Sofie Löwenmark på Doku om reaktionerna på deras granskning berättar hon att medieredaktioner har visat intresse, men att politiker inte har hört av sig. "Det här kommer nog inte bara blåsa över av sig självt. Något måste verkligen göras", säger hon.
Sakine Madon är politisk redaktör på Upsala Nya Tidning (lib).