En demokrati är inte osårbar, trots att den ofta står på mycket fast grund. Vi lever i en farlig tid, en osäker tid. Det finns hot från främmande makt, som tar sig olika uttryck. Det finns också samhällsfarliga krafter på andra håll, som drömmer om att skada eller bryta ned demokratin som sådan. Sådana grupperingar finns inte minst i dagens högerextrema miljöer. Föraktet mot det demokratiska samhället odlas där parallellt med nazism, fascism och tron på en annan världsordning.
I onsdags genomförde tyska myndigheter en stor razzia mot ett nätverk som tros ha planerat en statskupp. 25 personer greps, 22 bedöms ha varit medlemmar en nationell terrororganisation, de tre övrigt misstänks ha stöttat denna. Bland de gripna fanns tidigare elitsoldater, en 71-årig adelsman samt en före detta ledamot av tyska förbundsdagen för ytterkantspartiet AfD.
Just att det fanns elitsoldater med i miljön har nog påverkat bedömningen av hur farlig gruppen är. Det framstår som ett nätverk för knäppgökar, men det är inte samma sak som något ofarligt.
Enligt myndigheterna hade gruppen planer på en väpnad attack mot den tyska förbundsdagen. Att terrorister lyckas kidnappa, skada eller döda folkvalda i parlamentets lokaler, en demokratins hjärtepunkt, vore förstås en nationell katastrof. Att en sådan kupp skulle lyckas att välta det demokratiska samhället över ända inte sannolikt, men det skulle göra stor skada i stunden. Och Tyskland är väl medvetet om sin moderna historia, minns Rote Armee Fraktion, den vänsterextrema terroristorganisationen på 1970-talet.
Beväpnade extremister – hur marinerade de än må vara i konspirationsteorier – är aldrig att underskatta eller nonchalera. En stark demokrati ska hålla noggrann koll på sina fiender – för medborgarnas skull.
Olof Jonmyren är politisk redaktör på Södermanlands Nyheter (c).