Det lönar sig att dela lika

..

..

Foto: Sörmlands Media

GÀstkrönika2021-04-30 05:15
Det hĂ€r Ă€r en krönika. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Sedan 15 Är presenteras Ärligen TCO:s jÀmstÀlldhetsindex, som visar hur stor andel av förÀldrapenningens och den tillfÀlliga förÀldrapenningens dagar som tas ut av kvinnor respektive mÀn. De aktuella siffror som kom hÀromdagen visar att svenska förÀldrar visserligen blir mer jÀmstÀllda, men att det gÄr lÄngsamt. Takten har dessutom avtagit under det senaste Äret. I dag tas nÀstan 7 av 10 förÀldradagar fortfarande ut av kvinnor.

I ett pressmeddelande sÀger Therese Svanström, ordförande i TCO: "Den ojÀmna fördelningen av förÀldraledighet Àr en viktig förklaring till dagens inkomstskillnader mellan kvinnor och mÀn. Kvinnors inkomst faller nÀr barnen kommer och inkomstgapet bestÄr under lÄng tid, ibland livet ut."

SjĂ€lvklart Ă€r det sĂ„. Är man frĂ„nvarande frĂ„n arbetsmarknaden under lĂ„nga perioder och dĂ€refter arbetar deltid och tar ut mĂ„nga sĂ„ kallade VAB-dagar kommer det i de allra flesta fall att pĂ„verka ens karriĂ€r, löneutveckling och pension negativt.

Än vĂ€rre Ă€r dock hur detta ojĂ€mlika uttag av förĂ€ldradagar drabbar mĂ€n och barn. För precis som nĂ€r det kommer till karriĂ€ren pĂ„verkas den relation mĂ€nniskor skapar till sina barn av hur mycket tid och engagemang man lĂ€gger ned. Det Ă€r under de första tre Ă„ren i livet som barns mest kritiska anknytning sker. Mönster som ofta sĂ€tter sin prĂ€gel resten av livet. Den eller de mĂ€nniskor som finns dĂ€r och Ă€r allra nĂ€rmast dĂ„ Ă€r ocksĂ„ de som barnet kommer att kĂ€nna mest trygghet med och förtroende för nĂ€r de vĂ€xer upp. 

VÀljer man som förÀlder aktivt bort möjligheten att vara med sina barn pÄ heltid under en period och dÄ ta det huvudsakliga ansvaret fÄr det (precis som nÀr man Àr borta mycket frÄn jobbet) konsekvenser.

Det Ă€r till exempel ingen slump att undersökningar visar att barn hellre tröstas av mamma Ă€n av pappa, att vĂ„rdnadstvister – dĂ€r rĂ€tten gĂ„r efter vem som har nĂ€rmast anknytning och tagit mest ansvar – döms till mammors fördel eller att Ă€ldre mĂ€n generellt Ă€r mer ensamma eftersom de tappar kontakt med barnen.

Ett ofta Ă„terkommande argument Ă€r att familjer har olika förutsĂ€ttningar och att det dĂ€rför behövs en flexibilitet i systemet. SĂ„ Ă€r det visserligen. 

Men dagens skeva uttag speglar inte detta utan nĂ„got helt annat. Kvinnor med eget företag tar ofta fortfarande ut sina förĂ€ldradagar samtidigt som mĂ€n i samma situation hĂ€vdar att det Ă€r omöjligt. Upprepade rapporter visar ocksĂ„ att det lönar sig för de allra flesta familjer att dela lika. Ända görs inte det och den enda rimliga förklaringen Ă€r att en del, framför allt pappor, helt enkelt prioriterar bort sina barn.

De stora förlorarna Ă€r barnen som behöver sina fĂ€der, och papporna som gĂ„r miste om tid med sina barn. Skulle fler ta sitt förnuft till fĂ„nga och dela tiden med och ansvaret för barnen jĂ€mnare skulle det sjĂ€lvklart vara vĂ€rdefullt för kvinnor ur ett jĂ€mstĂ€lldhets- och arbetsmarknadsperspektiv. 

Men allra mest skulle vi fĂ„ en förĂ€ldraförsĂ€kring som till för barnens bĂ€sta och dĂ€r barns behov av bĂ„da sina förĂ€ldrar – varav ingen Ă€r utbytbar – Ă€r i fokus. 

Malin Lernfeldt Àr fristÄende liberal skribent.