Jo, nog är det dags för Vingåkers kommun att byta ut det kommunala mottot "En promille kan inte ha fel". Denna udda slogan har funnits sedan 2003 och har mötts av både leenden och spefulla kommentarer under åren. Men knappast har den haft någon reell betydelse genom att sätta kommunen på kartan för folk utanför kommunen.
Vingåkers kommun har nu genomfört ett arbete som resulterat i en så kallad varumärkesplattform. Ledorden är närhet, lugn, engagemang, gemenskap och trygghet. Det är så som Vingåkersborna upplever kommunen och sig själva som lugna, engagerade och gemytliga. Självbilden är det sannerligen inte något fel på.
Den självbilden delar Vingåkers befolkning med invånarna i de flesta andra kommuner i landet. I regel trivs man där man bor och när man lärt känna omgivningen och grannarna skapas också oftast en känsla av trygghet och närhet.
Men självbilden är bara en bild av verkligheten och den behöver verkligen inte vara den sanna bilden. Arbetet med att ta fram varumärkesplattformen har visat att Vingåker, via kommunikationschefen Maria Pestrea, har mycket kvar att göra när det gäller att öka kunskapen om vad som finns i kommunen. Utomstående kan i stort sett bara koppla samman Vingåker med outletområdet.
Det är vanligt att kommunerna med mer eller mindre smarta slogans försöker skapa uppmärksamhet och locka till intresse. Konkurrensen mellan kommunerna om att locka nya invånare till sig och att försöka få nya företag att växa och kanske etablera sig inom kommungränserna är väldigt hård. Gissningsvis finns det inte en enda företagare eller en enda enskild person som flyttat till någon kommun på grund av dess slogan.
Så har då dessa slogans någon betydelse? Är det värt, som i Vingåkers fall, att spendera 600 000 kronor på att ta fram varumärkesplattformen och en ny slogan? Att den nuvarande promille-slogan är passé har ju framför allt saklig grund: Vingåkers befolkning är inte längre en promille av Sveriges befolkning. Den är mindre.
Nu är arbetet med plattformen klart och tanken är att det ska skapas, som det heter, ett nytt grafiskt uttryck för kommunen. Att kommunikationen inåt mot kommuninvånarna också ska förbättras är kanske det allra viktigaste. Den närhet som sägs finnas mellan allt och alla i kommunen räcker uppenbarligen inte till.
Vad en framtida slogan blir återstår att se. Om syftet är att skapa uppmärksamhet räcker det förstås inte att formulera något som hänsyftar till gemenskap, närhet och lugn. Hur öppet samhället är och hur gemensamt det uppfattas kan ifrågasättas i kommunen när Sverigedemokraterna fick fem mandat i det senaste valet. Det partiet står inte precis för öppenhet och välkomnande.
Nej, det får bli något annat. Något som sticker ut och låter tala om sig. Kanske skulle då Vingåker – Perssons vagga kunna vara något..?