Knappast uselt att bo i vår del av Sörmland

Vingåker har nyligen rankats som en av Sveriges sämsta kommuner. Är det verkligen så?

Vingåker har nyligen rankats som en av Sveriges sämsta kommuner. Är det verkligen så?

Foto: Anton Swärdhagen

Ledare2024-07-01 18:53
Detta är en ledare. Katrineholms-Kurirens ledarredaktion är oberoende liberal.

Vingåker och Flen är några av Sveriges sämsta kommuner att leva i. I alla fall enligt tidningen Fokus senaste rankinglista "Bäst att leva".

Det är andra året med den nya analysmodell som analysföretaget Infostat tagit fram för Fokus ranking. I den poängsätts varje kommun enligt nio kategorier – däribland privatekonomi, trygghet, jobb, utbildning och serviceutbud. Varje kategori väger olika mycket när slutpoäng ska räknas ihop. Kommunernas soliditet (offentlig ekonomi) har lägst betydelse.

undefined
Kostnader för bostad och el, är sådant som beaktas under "privatekonomi" i Fokus ranking.

Störst vikt läggs vid privatekonomi. Det är också i detta avseende som rankingen skiljer sig från en del andra "betygsättningar" av kommuner. I många andra rankingar följs i praktiken resursstarka personer dit de flyttar. Det innebär att många gräddhyllekommuner presterar väl i sådana listor. Dessa kommuner håller sociala problem borta – sådant får grannkommunerna sköta. Samtidigt har invånarna ofta nära med bilen till stora arbetsmarknader.

Infostat har istället tagit in hur många kvadratmeter villa man kan köpa för en genomsnittlig lärarlön i kommunen och elpriser. Det eliminerar på så vis en del skevheter. Det betyder inte att kommuner som Danderyd och Lomma presterar dåligt i Fokusrankingen. Långt ifrån. Men det gör att kommuner som konkurrerar med stora och förhållandevis billiga bostäder bättra kan hävda sig på listan.

Vår del av Sörmland presterar ändå inte väl denna omgång. Katrineholm som tidigare varit nära de hundra bäst presterande kommunerna, tappar 40 placeringar i jämförelse med förra året. Vingåker och Flen faller sisådär trettiofem respektive fjorton placeringar och ligger nu sexa och femma från bottnen. Det låter som ett stort tapp – men behöver inte betyda det. Även små marginella förändringar neråt tillsammans med att andra kommuner flyttar sig uppåt, kan göra stora utslag vad gäller placering.

Sedan är det oklart vad förändringen betyder i verklig mening. Samtliga kommuner i vår del av länet – Vingåker, Katrineholm och Flen – får stryk när det kommer till poängen för utbildning (där både meritvärde och kvalitetsindex för förskola räknas in). Och även om det givetvis finns förbättringspotential inom skolorna här, är det svårt att se hur exempelvis skolorna här, inom loppet på ett år, skulle fungera mycket sämre på så kort tid. Inte i egentlig mening.

undefined
Hur väl förskolorna presterar vägs in i den här rankingen.

Kommunerna behöver givetvis fundera på hur de ska intressera nya invånare och fortsätta utvecklas så att folk som redan bor här stannar kvar. Katrineholm, Vingåker och Flen blöder ju när kommer till befolkningssiffrorna. Men den här sortens rankingar bör kommunpolitiker och kommundirektörer ta för mer underhållning än som riktmärke för hur väl de presterar.

Men än viktigare: Människor är olika. Utöver en del basala nödvändigheter varierar våra behov för att trivas i vardagen. Den bästa bostadsorten för en person kan vara otänkbar för någon annan. Om man väljer att bosätta sig i Mölndal, Skellefteå eller Katrineholm kan bero på så många olika anledningar. Inte minst närheten till vänner och familj spelar stor roll, och vägs inte in i Fokusrankingen.

Vingåker och Flen är inte fruktansvärda kommuner att bo i. Inte heller Katrineholm. Tvärtom. Människor som lever här gör det för att det är vad som fungerar bäst för dem, i alla fall i detta skede av livet. 

"Bäst att leva" heter det. Bäst för vem och på vilka sätt?