Var försiktig med de dolda skolavgifterna

Ingen skola har råd med allt som den kan tänkas vilja. Då gäller det att prioritera eller be elevernas föräldrar om sponsring.

Ledare2016-09-26 05:00
Detta är en ledare. Katrineholms-Kurirens ledarredaktion är oberoende liberal.

Det handlar om uppmaningar som de allra flesta med skolbarn känner igen. Skicka med frukt. Ta med busspengar. Glöm inte matsäck och skridskor.

I Skogsborgsskolan har man tagit in det hela i digitaliseringens tidevarv. Förra veckan uppmanades föräldrar att skicka med hörlurar till elevernas Ipads, vilket har ifrågasatts eftersom skolan ska vara avgiftsfri (Katrineholms-Kuriren, 24/9).

Samma reaktion väcktes nyligen av föräldrar i en skola i Stockholm, som har fått informationsbrev med texten: "Påminnelse från oss! Hjälp ert barn med att fylla på pennor, sudd, sax och limstift i sina pennskrin. Många barn har för korta blyertspennor eller inga blyertspennor alls. Titta igenom ert barns pennskrin så vet ni om det behöver kompletteras." (DN, 21/9)

Här är det dags att göra halt. Föräldrar behöver inte alls titta igenom sina barns pennskrin och komplettera.

Enligt skollagen ska alla elever utan kostnad ha tillgång till böcker, utrustning och material som krävs för att nå målen i grundskolan. I det ingår rimligtvis både pennor och sudd. Men ingår hörlurar?

Det är nu det blir svårt. Dels för att det är skillnad på att tvinga alla att köpa och på att be dem som redan har att ta med. Dels för att det i varje skola får förekomma "obetydliga" kostnader vid enstaka tillfällen.

Däremot får de enstaka tillfällena varken bli för många eller för dyra. Belopp som var för sig kan bedömas som obetydliga kan tillsammans strida mot den avgiftsfria skolan, vilket innebär att man måste göra en helhetsbedömning av samtliga kostnader som belastar elevernas föräldrar under ett läsår.

Det betyder att om det enda skolan ber om på två terminer är hörlurar så kan det vara okej, det finns exemplar som kostar under en hundralapp. Men om skolan under året även tänker uppmana eleverna att ta med matsäck, busspengar, skidskor eller Luciakläder – vilket är fallet i de flesta skolor – är uppmaningen sannolikt inte det. I alla fall inte om föräldrarna uppfattar hörlurarna som obligatoriska.

För som organisationen Majblomman skriver i sin senaste rapport om skolavgifter är det inte de enstaka kostnaderna som är ett problem för ekonomiskt utsatta familjer. Det är de ständiga små beloppen som tär på marginalerna.

Därför är det viktigaste när det kommer till de dolda avgifterna att skolan är lyhörd. Om samma elever är "sjuka" varje gång någonting kostar, eller så gott som alltid har "glömt" matsäck, måste situationen lösas så att de kan delta i undervisningen på samma villkor som sina klasskompisar. Inte bara för att de inte ska känna sig utanför. Utan för att studiebesök och idrottsdagar arrangeras för att eleverna ska uppnå ett eller flera mål i läroplanen. Och det gäller oavsett ekonomisk situation.

I frågan om hörlurarna tyder reaktionerna som tidningen skrev om på lördagen att alla föräldrar inte ser kostnaden som "obetydlig". Därmed bör uppmaningen tas tillbaka. Eller åtminstone bara gälla dem som redan har hörlurar hemma.